Interieur

Maak een home cinema met een beamer thuis: dit moet je weten

Maak een home cinema met een beamer thuis: dit moet je weten
Waar de beamer van oorsprong voornamelijk in het onderwijs of in het bedrijfsleven werd gebruikt, zien we het item steeds vaker in de normale woonkamer hangen. Dat is niet zo heel gek, want er zitten veel voordelen aan een beamer. Het grootste voordeel is zonder twijfel dat je er je favoriete films en series mee op een groot scherm kunt bekijken.

De vraag is alleen: welke beamer moet je hebben? En van welke andere voordelen kun je nog meer profiteren? Hoewel een beamer kopen tegenwoordig zo is gebeurd online is het wel fijn om antwoorden op deze vragen te hebben. In dit artikel hebben wij de nodige informatie voor je verzameld omtrent een beamer kopen. Leuk als cadeau voor de feestdagen; voor jezelf of voor een ander.

Welke beamer moet ik hebben voor thuis?

Vandaag de dag zijn er heel wat beamers te koop. Dat betekent dus dat je ruim de keuze hebt wanneer je op zoek bent naar een passende beamer voor in je woonkamer of slaapkamer. Welke beamer je kiest, hangt af van hoe je het apparaat wil gebruiken. De meeste mensen die een beamer voor thuis zoeken, willen films, series en televisie kijken op een groot scherm. In dat geval kun je het beste zoeken naar een ‘home cinema beamer’. Er zijn verschillende merken waar je goede beamers kunt scoren, zoals LG, Viewsonic en JVC. De prijzen variëren enorm: van een paar honderd euro voor een simpele beamer tot aan een paar duizend euro voor de meest uitgebreide variant.

Wat je ook kunt kopen, is een zogeheten game beamer. Dat zijn beamers die speciaal bedoeld zijn voor mensen die graag op een groot scherm gamen. Deze beamers zijn over het algemeen iets duurder dan een home cinema beamer, maar hier betaal je dan ook voor kwaliteit. Wil je een beamer kopen die je regelmatig mee kan nemen, bijvoorbeeld op vakantie of naar een vriend of vriendin? Ga dan voor een mini beamer; een beamer die weinig ruimte in beslag neemt en alsnog kwalitatief beeld levert. De meeste beamers zijn te verbinden met wifi en zo ook aan te sluiten op je smart home netwerk.

Grootste voordeel van beamer: de grootte van het scherm

Het grootste voordeel van een beamer thuis is natuurlijk de vergroting van het beeldscherm. De meeste home cinema sets bieden schermen van 120, 150 of soms zelfs 200 inch. Een gewoon beeldscherm van een televisie haalt dit zeker niet. Het fijne hierbij is dat de kwaliteit van het beeld niet afneemt. Alles wordt dan wel een bepaald aantal keren vergroot; de kwaliteit wordt behouden. Sluit je nog een paar goede boxen aan, dan heb je je ultieme thuisbioscoop!

Beeld van beamer is zachter en zo beter voor je ogen

Daarnaast moet je weten dat het beeldscherm van een beamer vaak veel beter is voor je ogen dan het beeldscherm van een gewone televisie. Dat zit namelijk zo: een projector zoals een beamer weerkaatst het licht naar je ogen door het licht eerst op een muur of een scherm te projecteren. Waar je ogen normaal gesproken het licht vanaf een scherm direct moeten absorberen, is dat met een extra scherm of muur niet het geval. Dat is veel minder belastend voor je ogen. Daarbij wordt het blauwe licht in de beelden flink verminderd, waardoor je ogen eveneens minder moeite hoeven te doen. Dit is sowieso beter voor je biologische klok.

Beamer is duurzamer in gebruik dan een smart televisie

Een beamer is daarbij ook interessant om aan te schaffen wanneer je bezig bent met duurzaamheid. Steeds vaker maken mensen in Nederland duurzame keuzes op het gebied van wonen. Wist je dat een projector zoals een beamer veel minder energie verbruikt dan de meeste smart televisies? Dan hebben we het zelfs over de tv’s die energiebesparend zijn! Dat scheelt dus ontzettend veel geld. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je om de paar jaar een nieuwe beamer moet aanschaffen. Afhankelijk van je gebruik gaat een goede projector namelijk gemiddeld tot wel tien jaar mee. Over duurzaamheid gesproken.

Voor ieder budget is er wel een passende beamer te koop

Wat tot slot ook erg prettig is, is dat er voor bijna ieder budget wel een passende beamer te koop is. In verhouding is een beamer namelijk een hele goede aankoop. Zet je de grootte van het scherm namelijk af tegen de prijs van een paar honderd euro dan is het geheel heel goed geprijsd! Een televisie met een groot scherm is in de meeste gevallen namelijk veel prijziger. Omdat het qua prijs-kwaliteitverhouding zo interessant is, is een beamer kopen een goed idee als cadeau aan je partner, een familielid of een goede vriend(in). Mocht je dus nog wat voor de feestdagen zoeken…

Ook interessant