Architectuur

MDW ARCHITECTURE wint prestigieuze MIPIM-award

Het Brusselse bureau MDW ARCHITECTURE heeft begin deze maand in Cannes een MIPIM-award gewonnen, een internationale prijs die creatieve en innovatieve vastgoedprojecten in de bloemetjes zet. Ze werden met Zeepziederij Heymans, een oud industrieel complex dat ze verbouwden tot een residentieel ensemble, verkozen tot laureaat in de categorie ‘Residential Developments’.

Het initiële concept werd ontwikkeld door het OCMW van Brussel. Zij lieten hun oog vallen op een al vijftien jaar leegstaande zeepziederij in de Anderlechtstraat en vroegen aan MDW ARCHITECTURE om het project verder uit te werken. Het ruwe industriële volume werd omgevormd tot een minidorp met 42 unieke duurzame woningen. Het residentieel collectief kenmerkt zich door een grote variatie aan wooninvullingen zoals studio’s, flats, duplexen, lofts en echte huisjes. Elke woning heeft toegang tot een breed terras, dat beschermd wordt door bioklimatologische loggia’s die samengesteld zijn uit glazen schuifpanelen. Deze klappen naargelang de behoeften van de bewoners als een accordeon open en dicht . De lofts zijn zelfs echte passiefwoningen.

Het collectief heeft behalve een woonfunctie ook een belangrijke sociale functie. Zo zal er een ludotheek zijn, een vergaderzaal, een binnentuin in de vorm van een minibos, een brede promenade in het hart van het ensemble en een 3D-park, dat verfraaid wordt met bomen en een speelplein voor kinderen. De ontwerpers sprongen respectvol om met het verleden van de site, wat tot uiting komt in het behoud van de oude schoorsteen (die nu dienst doet als verluchting voor de garages).

Lees verder op Architectura.be