Nieuwbouw

MBS en CB Limburg lanceren Timber Frame Academy

Houtskeletbouw is aan een opmars bezig. Marktonderzoek toont aan dat alle partijen in de bouwsector positief staan tegenover deze bouwtechniek. Alleen weten ze niet allemaal waar ze moeten beginnen. Daarom lanceert Machiels Building Solutions (MBS) met de Timber Frame Academy doelgerichte houtskeletbouwopleidingen voor architecten en aannemers.

Het initiatief wordt mee gedragen door de Confederatie Bouw Limburg, het Isoproc Institute en het Technisch Instituut Sint-Jansberg in Maaseik. “Die doorgedreven samenwerking maakt ons initiatief uniek in België”, vertelt Koen Van Gulck, manager sales en marketing van MBS. “Wij zijn als producent van houten constructie-elementen uiteraard overtuigd van het belang van kennisoverdracht omtrent houtskeletbouw. Maar tegelijk zijn we blij om met verschillende spelers een neutraal opleidingsaanbod mogelijk te maken.”

Nauwgezette segmentering

De Timber Frame Academy richt zich uitsluitend tot bouwprofessionals die zich willen specialiseren in houtskeletbouw. “Wij zijn een B2B-bedrijf, maar toch komen er veel particulieren bij ons aankloppen”, zegt Koen Van Gulck. “Voortaan willen we hen graag doorverwijzen naar vakbedrijven, waarvan wij weten dat de kwaliteit goed is. Het opleidingsaanbod bestaat uit een theoretische en een praktische component en richt zich enerzijds tot architecten en studiebureaus en anderzijds tot aannemers. Voor aannemers maken we bovendien de splitsing tussen uitvoerders en werfleiders. Door zo nauwgezet te segmenteren naargelang de doelgroep, wordt de kwaliteit van de opleidingen alleen maar beter natuurlijk. Het theoretisch gedeelte vindt plaats in het gebouw van de Confederatie Bouw Limburg. De praktijkopleidingen verzorgen wij op onze site in Beringen.”

Gratis opleiding

De eerste opleidingen starten vanaf oktober en zijn dankzij de erkenning door FVB en Cevora gratis voor zowel arbeiders als bedienden. De lessen zijn eveneens toegankelijk voor bouwprofessionals die geen lid zijn van de Confederatie Bouw Limburg. De lessen worden afhankelijk van de inhoud gegeven door specialisten van MBS, het Isoproc Institute of het T.I. Sint-Jansberg. De Timberframe Academy is trouwens helemaal gratis. Bovendien zijn de opleidingen erkend door het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB), waardoor de werkuren van arbeiders die een opleiding volgen, vergoed worden.

“We starten lokaal in Limburg”, zegt Koen Van Gulck. “Maar als het initiatief succesvol is, willen we het nadien in heel Vlaanderen uitrollen. We verwachten voor de theoretische opleidingen ongeveer 20 mensen per sessie. Voor de praktijkopleidingen gaan we werken met groepen van om en bij de 15 personen.”