Verbouwen

Luxor in oude glorie hersteld

Het Oude Luxor theater in Rotterdam wordt verbouwd. Alleen de theaterzaal blijft intact, alle overige ruimten worden gewijzigd of vervangen. De gevel wordt teruggebracht in de historische staat. Het werk wordt uitgevoerd door VolkerWessels dochter IBB Kondor.

In 1917 opende het historisch theater voor het eerst haar deuren. Het Oude Luxor viel tijdens de Tweede Wereld oorlog in handen van de Duitse bezetter. In die tijd bleven er filmvertoningen plaatsvinden. Het is één van de weinige gebouwen die ongeschonden bleef bij het bombardement op Rotterdam.

Luxor Rotterdam voor het bombardement
Voor bombardement

Verbouwing

De klassieke gevel verdween in de jaren zeventig. Door een grootscheepse verbouwing veranderde het theater ingrijpend, van binnen- en buiten. Van het oorspronkelijke filmtheater uit 1917 is de ‘lichttoren’ verdwenen en de markante gevel deels weggewerkt. In het nieuwe ontwerp komen de kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw weer terug.

Luxor Rotterdam vandaag
Huidige Luxor

Het oude Luxor heeft nu 900 stoelen. Het biedt een podium aan cabaret, theaterconcerten, kleinere musicalproducties, toneel-, jeugd- & familievoorstellingen.

Het theater is tot eind november 2014 gesloten. Dan vindt de oplevering plaats.

Ook interessant