Nieuwbouw

Dubbele woontoren voor Rotterdamse Wilhelminapier

De Wilhelminapier in Rotterdam krijgt er twee woontorens bij. Frits van Dongen en Patrick Koschuch hebben de stoere tweeling Boston en Seattle ontworpen. Ooit vertrokken vanaf de Wilhelminakade de vele passagiersschepen van de Holland-Amerika Lijn. De pier is een symbool geworden van de emigratie naar Amerika in de negentiende en twintigste eeuw. Op deze historische plek, die naar het plan van stedenbouwkundige Riek Bakker sinds 2000 hoogbouw omarmt, worden twee torens met 220 appartementen gerealiseerd.

Het woongebouw Boston & Seattle wordt gebouwd naast de woontoren New Orleans en tegenover het Pakhuis Meesteren aan de Rijnhaven. Het gebouw, ontworpen door van Dongen-Koschuch, bestaat uit twee torens op een gemeenschappelijke onderbouw van vijf verdiepingen. Het eigen karakter van Boston & Seattle draagt bij aan de diversiteit van de bebouwing op de Wilhelminapier.

De oostelijke toren is appartementengebouw Boston, de westelijke is Seattle. De torens hebben een kruisplattegrond, wat voor de bewoners resulteert in een optimaal uitzicht en goede bezonning. Vanuit de omgeving gezien manifesteert het gebouw zich door de kruisvorm als slank en elegant volume, aldus de architecten.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant