Algemeen

Luxe kan ook energiezuinig zijn

Luxewagens staan vandaag nog steeds bekend om hun hoge verbruik. Maar niet alle luxeproducten zijn buitensporige energieverbruikers! Dat bewijst HotSpring met zijn tuinspa’s. Bij het Duitse TüV certificeringsinstituut liet de Amerikaanse producent zowel zijn starters- als topmodel onderwerpen aan een energietest en de resultaten waren uitstekend. Voor gemiddeld 1 euro per dag kan je , jaar in en uit, van een ontspannende massage genieten.

Bubbelen in de tuin is niet alleen in de zomer, maar ook in de winter ontspannend en rustgevend. De lagere buitentemperaturen schrikken sommige gebruikers af omwille van het hogere energieverbruik om het water op temperatuur te houden. HotSpring bewijst in eigen land al meer dan 25 jaar dat het gebruik van de tuinspa het hele jaar rond uiterst energievriendelijk is. Ook in Europa ziet HotSpring nu zijn energie-efficiëntie bewezen in twee uitstekende onderzoeksrapporten van het TüV/GS instituut in Duitsland.

De harde cijfers

Het TüV onderwierp het topmodel Aria en het kleinere startmodel Jetsetter aan een grondige energietest. Het energieverbruik van beide spa’s werd in eerste instantie gemeten in een rust/standby-situatie bij een watertemperatuur van 37°C en een omgevingstemperatuur van 10° C.
Het Aria-model liet in deze standby-positie een verbruik optekenen van 5,44 kWh over een periode van 24 uur. Dit betekent 38,08 kWh over een week gemeten.
Voor de kleinere Jetsetter registreerde men slechts 4,2 kWh op 24 u of 29,28 kWh per week.
Werd het bad, gedurende deze week, 3 maal gebruikt en dit voor telkens 30 minuten (20 minuten jetmassage / 10 minuten rust) dan bedroeg het totaalverbruik ( standby + 3 badsessies ) voor de Aria amper 42,75 kWh/week en voor de Jetsetter slechts 35,15 kWh/week. Bij een elektriciteitsprijs van 16 eurocent ( 0,16 €) betekent dit voor het topmodel Aria een energiekost van 6,8 euro/week of 365 euro/jaar
De kleinere Jetsetter kost 292 euro per jaar aan energie: amper 0,8 euro per dag!
Met minder dan 1 euro per dag is de energie-efficiëntie van HotSpring meer dan bewezen!

Energievriendelijkheid

Hoe realiseert HotSpring deze goede resultaten?
De spa’s zijn opgebouwd uit meerdere lagen hooggeconcentreerd isolatieschuim. Daarbij wordt er over gewaakt dat er geen openingen in het isolatieschuim zitten. Zo kan geen energie verloren gaan en wordt de warmte maximaal bewaard.

Verder werken de baden met een energievriendelijke circulatiepomp. Deze pomp zorgt voor een continue filtering van het spawater en dit met een verbruik lager dan dat van een lamp van 40W.

De ventilatie voor de pomp is zo uitgedokterd dat energieverliezen minimaal zijn. De pomp zit in een technisch compartiment dat voorverwarmd wordt door de jet- en circulatiepomp. Tijdens het gebruik wordt warme lucht in het systeem toegevoegd: dit voorkomt dat het water afkoelt tijdens het gebruik. Een nadeel dat je bij de meeste conventionele spa’s wel nog hebt.

Tot slot zijn alle HotSpring baden uitgerust met een goed isolerende cover. Deze garandeert een verzegeling van de kuip om de warmte maximaal te bewaren.

De HotSpring spa’s zijn niet alleen energievriendelijk. Ook aan het milieu werd gedacht. Milieuvriendelijke wateronderhoudssystemen houden het water nog langer zuiver, waardoor het gebruik van chemicaliën drastisch kan beperkt worden.

Cradle tot cradle

Niet alleen tijdens hun levensduur zijn de HotSpring baden milieuvriendelijk. Ook tijdens de productie en de recyclage. HotSpring hergebruikt immers de restmaterialen uit het productieproces. Verder worden de bekledingen van de baden uitgevoerd in een synthetisch materiaal in een natuurgetrouwe houtlook waardoor er geen bomen gekapt dienen te worden.

Een intern Green Team overlegt regelmatig om de milieuvriendelijke inspanningen te evalueren en bij te sturen waar mogelijk.

Ook eigenaars kunnen energie besparen

Niet alleen nieuwe eigenaars van een tuinspa kunnen energievriendelijk bubbelen. Ook eigenaars die al een vijftal jaar van hun spa genieten, kunnen aan de energievriendelijkheid sleutelen. Belangrijke aandachtspunten zijn de bekleding en de cover. Deze dienen onbeschadigd te blijven, zodat de isolatieschil zijn werk maximaal kan doen. Geraakt een cover na verloop van tijd bijvoorbeeld beschadigd, dan vervang je de afdekkap best. Deze investering verdient zich vrij snel terug door de besparing op het energieverbruik.
Build for Life