Hij beschermt de natuur, planten en dieren. Hij helpt meer dan 100.000 mensen in verschillende landen. En hij is werelduniek in zijn soort. Geen betere dag om de Portugese kurkeik Miguel te redden dan op Wereldmilieudag, traditioneel op 5 juni. Via een ludieke actie met spandoeken aan drukke verkeersknooppunten vraagt de kurkindustrie aandacht voor kurk als natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal.
Op savemiguel.be kom je alles te weten over Miguel, de Portugese kurkeik die onmisbaar is voor het milieu. De website kadert binnen de generieke campagne rond kurk die de Portugese kurkfederatie APCOR voert en door de Belgische kurkpartners gesteund wordt. Enkele interessante feiten over kurk:
Wel de bast, niet de boom
Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Er wordt dus geen boom geveld! Elke 9 jaar wordt de schors gewonnen, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. Kurk oogsten is een kunst op zich, van generatie op generatie doorgegeven. Een kurkeik kan tot 200 jaar oud worden, wat gemiddeld overeenkomt met 16 oogsten.
Kurk vs. klimaatverandering
Kurkeiken geven zuurstof en absorberen CO2 die anders zou bijdragen tot de opwarming van de aarde. Geschat wordt dat de 60 miljoen Portugese kurkeiken de jaarlijkse CO2-uitstoot van het land met 5% verminderen – wat overeenkomt met ruim 4,8 miljoen ton per jaar. Kurkeiken waarvan de schors gewonnen wordt, absorberen zelfs 3 tot 5 keer meer CO2 dan kurkeiken die niet geoogst worden.
Kurk is recycleerbaar
Kurk is 100% natuurlijk. En milieuvriendelijk. Kurk is volledig biologisch afbreekbaar en kan gemakkelijk worden gerecycleerd zonder giftige afvalstoffen te produceren. Ook kent kurk – als vernieuwende en duurzame bron – geen afval. De schors wordt voor 100% gebruikt: voor vloeren en wanden, voor kurkstoppen, maar ook voor niet-alledaagse toepassingen zoals mode en muziekinstrumenten.
Kurkeikwouden als ecosysteem
De uitgestrekte montado’s zijn onmisbaar voor onze planeet en vormen een werelduniek ecosysteem. Kurkeiken vormen een natuurlijke dam tegen de oprukkende verwoestijning. Ook beschermen ze de biodiversiteit als thuishaven voor heel wat unieke of bedreigde diersoorten, zoals de Iberische lynx en de Keizerarend. Ruim de helft van alle flora die het Middellandse Zeegebied rijk is – zo’n 15.000 tot 25.000 plantensoorten – vind je terug in de Portugese kurkeikwouden.
Sterke sociale impact<.b>
Niet alleen ecologisch maar ook economisch en sociaal kent kurk een sterke impact. Het beheren en oogsten van kurkeikwouden draagt bij tot een duurzame ontwikkeling van de landelijke mediterrane gebieden. Geschat wordt dat meer dan 100.000 mensen in de zeven kurkproducerende landen van het Middellandse Zeegebied rechtstreeks of onrechtstreeks afhangen van de kurkeconomie.
Op savemiguel.be kan je van 3 tot 10 juni 2010 ook deelnemen aan de ‘Save Miguel’-wedstrijd met een citytrip naar Portugal als inzet.
Link: www.savemiguel.be
Meer over Vloerbekleding
Schade aan je houten parketvloer voorkomen en herstellen
16 april 2025Creatief met de veelzijdigheid van tapijttegels
27 maart 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam