Binnenafwerking

Luchtzuiverende binnenverf primeur van Sigma

Dit is een artikel dat in 2008 is verschenen. Het betreffende product van Sigma Coatings is inmiddels niet meer verkrijgbaar.
Sigma Coatings heeft een muur- en plafondverf ontwikkeld die helpt de binnenlucht te zuiveren. Geen overbodige luxe in de Vlaamse woningen vandaag, zo blijkt. Uit het milieurapport Vlaanderen in 2007 bleek dat in maar liefst 85 % van de onderzochte binnenomgevingen de richtwaarden van schadelijke stoffen ver werden overschreden. Bouwers of verbouwers kunnen met SigmaCare CleanAir op de binnenmuren effectief de luchtkwaliteit helpen verbeteren.

Het verkeer, de lijm van het vast tapijt of vezelplaten, tabaksrook: het zijn maar enkele boosdoeners die dagelijkse schadelijke stoffen in de woning doen circuleren. Tolueen, benzeen, en formaldehyde: allemaal stoffen die problemen aan de luchtwegen of zelfs kanker kunnen veroorzaken. Maar ook bij het koken komen zogenaamde vluchtige organische componenten vrij, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Grote probleem is dat die stoffen zich vastzetten in tapijten of gordijnen.

SigmaCare CleanAir bevat een fotokatalysator (titaandioxidie) die lichtenergie opneemt. Met die energie wordt een chemische reactie opgewekt met de schadelijke stoffen. Wanneer ze in contact komen met de verf, worden ze omgezet in water en CO2 met als resultaat een zuiverdere en gezondere binnenlucht.

SigmaCare CleanAir is daarom bijzonder geschikt voor mensen met gevoelige luchtwegen, dus toepasbaar thuis in bijvoorbeeld de kinder- of slaapkamer. Maar vooral ook openbare gebouwen zoals crèches en scholen, sportcentra, kantoren kunnen er wel bij varen. Bovendien is de verf geurarm, dus de geschilderde ruimtes kunnen onmiddellijk na het schilderen weer in gebruik worden genomen. Voor een maximaal effect kan SigmaCare CleanAir best gecombineerd worden met andere preventieve maatregelen, zoals een goede verluchting, de keuze van bouwmateriaal en stoppen met binnen te roken.

SigmaCare CleanAir is verkrijgbaar in wit en in pasteltinten. Gebruik op een poederende ondergrond de primer Sigmafix Universal. Op een sterk en/of onregelmatig zuigende ondergrond gebruik je de primers Sigmacryl Prim Egalis of Sigmacryl Prim Opaque. Werk daarna af met twee lagen SigmaCare CleanAir. De verf biedt dezelfde gebruiksvoordelen als zijn conventionele tegenhangers, zoals makkelijke verwerkbaarheid en grote dekkracht.

De eigenschappen van SigmaCare CleanAir op een rij:

• matte binnenmuur- en plafondverf die bijdraagt aan de verbetering van de binnenluchtkwaliteit
• Solvent-, weekmaker- en emissievrij (VOC < 1 g/l)
• Geurarm (het vertrek is na het verven onmiddellijk weer gebruiksklaar)
• Grote dekkracht
• Snelle droging
• Kleuren: wit en pasteltinten
• Rendement: ca. 8-10 m2/l