Ventilatie

Luchtventilatie hapert in bijna alle nieuwbouw

Uit onderzoek van BBA Binnenmilieu blijkt dat de luchtventilatie in bijna alle nieuwbouw hapert. BBA Binnenmilieu voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. De 229 onderzochte woningen bevatten bijna allemaal minstens één kamer met onvoldoende ventilatie.

De helft van de huizen scoort een onvoldoende, terwijl tijdens de test het ventilatiesysteem op volle toeren draaide. In de praktijk stellen bewoners hun ventilatie in op de laagste stand, zodat het resultaat nog slechter is. De hoogste stand maakt namelijk flink wat lawaai. In 86% van de woningen met balansventilatie, waarbij lucht via een gesloten buizenstelsel wordt aan- en afgezogen, leidde het systeem op de hoogste stand tot een overschrijding van de norm van 30 decibel. Het onderzoeksbureau stelt installatiebedrijven verantwoordelijk.

Wim Zeiler, hoogleraar installatietechniek aan de TU Eindhoven, constateert dat installaties in woningen voor projectontwikkelaars en aannemers een sluitpost zijn. Ze hebben geen kennis van installatietechniek en kiezen bij de uitbesteding voor de goedkoopste partij.

Gebaseerd op: De Volkskrant