Ventilatie

Luchtkwaliteit in woningen drastisch verslechterd tijdens de lockdowns

Luchtkwaliteit in woningen drastisch verslechterd tijdens de lockdowns
Sinds de pandemie spenderen Belgen meer tijd thuis, met alle voor- en nadelen van dien. Uit onderzoek van smarthome-bedrijf Netatmo blijkt dat consumenten tijdens de lockdown-periodes thuis meer vervuilde lucht inademden. Het inademen van vervuilde lucht kan resulteren in vermoeidheid en concentratieproblemen.

Netatmo onderzocht tussen maart 2019 en februari 2021 de luchtkwaliteit met behulp van tenminste 1.500 Netatmo Weerstations. De anonieme data vertoonde duidelijke pieken tijdens de verplichte lockdowns. De vervuiling binnenshuis nam in de loop van de twee jaar toe, vooral tijdens de eerste golf van COVID-19. Mogelijk kwam dat enerzijds door gebrek aan ventilatie en anderzijds door het feit dat mensen meer tijd in hun huis doorbrachten. De mate van vervuiling bleef het tweede jaar ongeveer gelijk. Dat kan erop duiden dat mensen hun huizen beter ventileerden. Gezond was het echter niet. Bijna het hele jaar werd het aanbevolen niveau van 1.000 ppm CO2 overschreden.

Wanneer is lucht ‘gezond’?

De luchtkwaliteit kan worden beoordeeld op de CO2-concentratie. CO2 is van nature in de lucht aanwezig. Doordat CO2-waarden oplopen door toedoen van mensen is het een goede indicator voor de mate van verontreiniging binnen een ruimte. De waarden nemen hoofdzakelijk toe door de verbranding van olie en gas en gebrek aan ventilatie.

Het CO2-gehalte wordt uitgedrukt in ppm (parts per million). Waarden tot 700 ppm duiden op een comfortabele omgeving. Vanaf 1.000 ppm spreken we van een hoog niveau aan CO2. Het is een indicatie van te weinig circulatie van (frisse) lucht en mensen kunnen negatieve effecten ervaren (bron: DHS Wisconsin).

Lockdowns zorgen voor meer luchtvervuiling binnenshuis

Tijdens de eerste lockdown, van maart tot en met april 2020, overschreed 55 procent van de Belgische huishoudens de grens van 1.000 ppm CO2 ten minste één keer per week. Tijdens de tweede lockdown, van oktober 2020 tot februari 2021, steeg dat tot 63 procent. Gemiddeld genomen overschreed de luchtkwaliteit binnen Belgische huizen bijna het hele jaar het aanbevolen CO2 niveau van 1000 ppm. Dat wijst erop dat de meeste huizen in België onvoldoende geventileerd worden.

Luchtkwaliteit in woningen drastisch verslechterd tijdens de lockdowns
Percentage van huishoudens dat wekelijks de 1.000 ppm co2 overschrijdt


Luchtkwaliteit in woningen drastisch verslechterd tijdens de lockdowns
Gemiddelde ppm CO2-levels per huishouden, per maand en jaar


Netatmo verzamelde gegevens in diverse landen, waaronder België, Nederland, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. In alle landen werd de luchtkwaliteit binnenshuis duidelijk slechter. België en Nederland scoren – in slechte zin- het hoogst.

Luchtkwaliteit in woningen drastisch verslechterd tijdens de lockdowns
Gemiddelde ppm CO2-levels per huishouden, per land

Ook interessant