Algemeen

Loonvorderingen tegen werkgevers in de bouw: hoe werkt dat?

Loonvorderingen tegen werkgevers in de bouw: hoe werkt dat?
Wanneer je werkgever geen loon uitbetaalt, dan kan dat een stressvolle situatie opleveren. Je moet immers je rekeningen betalen en dat gaat niet zonder je loon. In verschillende gevallen kun je jouw niet-verkregen of achterstallige loon te vorderen bij je werkgever. In dit artikel leggen we je alles uit over loonvordering en de stappen die je kunt zetten bij dit proces.

Wat een loonvordering inhoudt

Loonvordering ontstaat wanneer er geschillen zijn tussen werkgevers en werknemers die te maken hebben met achterstallig loon of andere financiële voordelen die werkgevers verschuldigd zijn. Door een loonvordering uit te voeren, kun je dit achterstallig loon alsnog verkrijgen. Doorgaans doe je dit door een advocaat in Den Bosch of elders in Nederland in te schakelen. Het gaat hierbij alleen om mensen die in loondienst werken bij een werkgever. Ben je zzp’er, dan gaat dit op een andere manier, namelijk door het versturen van herinneringen en incasso’sr klanten.

Een loonvordering kan ontstaan doordat werkgevers het nalaten om de werknemer op tijd en volledig te betalen. Dan is er sprake van achterstallig loon dat teruggevraagd mag worden.

Ook kan het zijn dat werkgevers de regelgeving met betrekking tot het minimumloon, verlof en andere arbeidsvoorwaarden niet nakomen. Loonvorderingen kunnen dan ontstaan doordat overuren niet worden uitbetaald of dat er minder dan het wettelijk minimumloon wordt betaald.

Een laatste manier dat een loonvordering kan ontstaan is door contractuele geschillen tussen werkgever en werknemer, bijvoorbeeld bij onduidelijke arbeidsovereenkomsten.

Stappen die je kunt zetten tegen jouw werkgever

Wanneer je een loonvordering uit wilt zetten, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Ten eerste kun je onderhandelen met je werkgever. Het kan verstandig zijn om dit eerst te proberen, zodat je op goede voet met elkaar kunt blijven staan. Ook kan het helpen om de zaak zo snel mogelijk af te handelen. Bovendien is dit een stuk goedkoper dan een rechtszaak. Dat is een volgende stap die je kunt zetten: je kunt je werkgever aanklagen en via de rechtbank je loon terugvorderen. Ga je over op een rechtszaak, dan moet je aantoonbaar bewijs leveren en ervoor zorgen dat alle juridische procedures correct zijn doorlopen. Je kunt er ook voor kiezen je voor te laten lichten door een jurist voordat je overgaat op juridische stappen. Een advocaat kan je situatie beoordelen en je advies geven over wat te doen en of een loonvordering haalbaar is of niet.

De voordelen van een advocaat gespecialiseerd in de bouw

Het inschakelen van een advocaat bij loonvorderingen heeft verschillende voordelen. Advocaten hebben alle benodigde juridische kennis op zak. Ze weten alles van de regelgeving en wetten rondom arbeidsrecht, loon en loonvordering. Bovendien weten ze precies wanneer je waar recht op hebt; zo heb je bij een faillissement bijvoorbeeld nog steeds recht op loon. Naast kennis, komt een advocaat altijd voor jouw belangen op. Zo weet je zeker dat er gehandeld wordt in jouw belang en niet in het belang van de werkgever. Dat helpt je om sterker in je schoenen te staan tijdens het proces. Door je zaak uit handen te geven, heb je ook minder stress. De advocaat is er voor jou om de zaak op te lossen; ze hebben de juiste vaardigheden om te onderhandelen en zijn niet emotioneel betrokken.

Komt het tot een rechtszaak, dan is bijstand van een advocaat essentieel. Het staat je vrij om jezelf te vertegenwoordigen, maar vaak is dat onverstandig. Een advocaat weet precies hoe hij de zaak moet presenteren en welke eisen er gesteld kunnen worden. Bovendien kan een advocaat correct en snel inspelen op onverwachte omstandigheden.
Kortom: een advocaat inschakelen bij een loonvordering is altijd een verstandige keuze!

Ook interessant


Build for Life