Bouwmaterialen

Lokaal geproduceerde hennep biedt meer duurzame materiaalkeuzes aan bouwsector

Lokaal geproduceerde hennep biedt meer duurzame materiaalkeuzes aan bouwsector
Tientallen hectares hennep zijn onlangs voor het eerst worden geoogst in de Kempen. De bouwsector is tevreden met die primeur aangezien hennep essentieel is voor het duurzame biobased isolatiemateriaal kalkhennep. Een groter aanbod aan lokale hennepproductie draagt dan ook bij tot het klimaat en zorgt voor een gevarieerder aanbod aan bouw- en isolatiematerialen. Bovendien zal meer lokaal geproduceerde kalkhennep op termijn een gunstig, milderend effect hebben op de prijzen van isolatiematerialen. Bijgevolg kan kalkhennep een belangrijke bijdrage leveren tot het realiseren van de gewenste energetische renovatiegolf in Vlaanderen.

Kalkhennep, een mengsel van hennepvezels of -korrels en kalk, wordt gebruikt als materiaal voor bouw en isolatie. Het isoleert, reguleert de luchtvochtigheid en leidt tot een aangenaam binnenklimaat. Zo is in het Mechels onroerenderfgoeddepot gekozen voor een box-in-a-box van kalkhennep. Hier wordt een archief bewaard met onder andere kunstwerken en fragiele documenten. Bij hoge eisen aan het binnenklimaat, is kalkhennep bijgevolg zeker een optie.

“Biobased materialen maken steeds meer opgang in de bouw. Je doet er goed aan je aannemer om advies te vragen over materiaalkeuze bij jouw project. Zo zien we dat naast traditionele materialen, klanten steeds vaker kiezen voor kalkhennep, houtwol, cellulose of papiervlokken, kurk enz. Het gebruik ervan dient steeds per werf te worden geëvalueerd, maar het aantal toepassingen blijft toenemen en het biedt dan ook een volwaardig alternatief. Biobased materialen zoals kalkhennep worden trouwens lokaal geproduceerd waardoor zij minder onderhevig zijn aan internationale marktwerking”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.


Op 11 september 2023 organiseert Embuild Vlaanderen op Kamp C een studiedag hieromtrent. Er wordt meer toelichting gegeven over recente onderzoeksresultaten naar de energetische en milieuprestaties van biobased bouwmaterialen. Verschillende aannemers delen case studies en praktijkervaringen. Ook wordt er een rondleiding gegeven in de Exploded View Beyond Building van het kunstencollectief Biobased Creations, waar een circulaire woning is opgebouwd uit 100 verschillende biobased materialen. En er is de kans om met verschillende lokale producenten kennis te maken. Meer weten?

Ook interessant