Interieur

Limited edition van de Pretzel Chair (1952) van George Nelson

Dit jaar zou George Nelson zijn 100ste verjaardag hebben gevierd. Naar aanleiding van deze verjaardag brengt Vitra een heruitgave van de Pretzel Chair, één van Nelsons bekendste ontwerpen, in een verjaardagseditie van slechts 1000 exemplaren (1.850 euro). Deze genummerde oplage van de Pretzel Chair wordt met een waardevolle fineer van palissanderhout uitgevoerd en samen met een volledige documentatie geleverd.

In de loop van de jaren ‘50 ontwikkelde George Nelson met zijn bureau in New York een reeks individuele en expressieve zitmeubelen, waarvan een aantal tot de klassiekers wordt gerekend. Nog vóór de beroemde Coconut Chair of de Marshmallow Sofa, ontwierp hij reeds in 1952 een stoel in gevormd en gebogen laminaat die eenvoudigweg «Laminated Chair » werd gedoopt. De even gedurfde als elegante kromming van het rugvlak en de armleuningen inspireerde al snel tot de bijnaam Pretzel Chair. Evenals het rugvlak en de armleuningen die er het verlengde van uitmaken, zijn ook de vier poten van de stoel, die elkaar onder de zitting kruisen, in gelaagd hout gefabriceerd. De poten worden smaller naar onder toe, wat de stoel een filigraan uiterlijk verleent.

Op het moment van het ontstaan van de Pretzel Chair, publiceerde Nelson zijn boek getiteld « Chairs » (1953). Hierin gaf hij een algemeen overzicht van de evolutie en de diversiteit van het moderne zitmeubilair. Voor Nelson was de stoel het belangrijkste moderne meubel: « Welke voorwerpen het nageslacht zich als bijzonder typisch voor de Westerse cultuur zal herinneren, daar hebben we het raden naar, maar ik denk dat de hedendaagse stoel er deel van zal uitmaken. »

De Pretzel Chair geeft op een voorbeeldige manier gestalte aan een aantal belangrijke stellingen die Nelson in dit werk formuleert. Hoewel Nelson zich voor de integratie van de kasten, de lichtarmaturen en de sofa’s in de architectuur van de moderne woning uitspreekt, heeft hij een tegengestelde evolutie voor de stoel voor ogen. Volgens Nelson is de stoel niet zomaar het laatste onafhankelijke voorwerp: in de open ruimte van het moderne interieur komt de stoel los van de muur om in het midden van de kamer plaats te nemen en neemt hij dus steeds vaker sculpturale vormen aan. « Gering gewicht, transparantie en een elegant model » waren voor Nelson de belangrijkste eigenschappen die een stoel moesten kenmerken. De Pretzel Chair verenigt al deze kwaliteiten.

Ieder die de foto’s van het toenmalige kantoor van Nelson bestudeert, stelt vast dat daar vele klassieke stoelen in gekromd hout stonden. Zo zouden de door Thonet geproduceerde stoelen best wel één van de inspiratiebronnen voor de vormen van de Pretzel Chair kunnen zijn geweest. Eerder dan gekromd hout te gebruiken, heeft Nelson echter voor de hedendaagse variant in gelaagd hout gekozen, wat een ware technische uitdaging is gebleken omwille van de vervorming van het rugvlak, die verticaal loopt ter hoogte van het rugvlak om horizontaal om te buigen ter hoogte van de armleuningen. De kosten die hiermee gepaard gaan, verklaren waarom de stoel destijds slechts in een zeer beperkt aantal exemplaren is geproduceerd, in twee versies (met en zonder armleuningen).