Lighthouse Living speelt in op zelfbouwtrend

  NL   30 juni 2017 Bron: De Wolven
Lighthouse Living speelt in op zelfbouwtrend
Mensen die een huis willen bouwen zonder keuzestress kunnen vanaf nu terecht bij architect Sanne Boks. Met Lighthouse Living vereenvoudigt zij het proces om zelf je eigen droomhuis te bouwen, waarbij je begeleid wordt tijdens het gehele ontwerp- en bouwtraject. In een online configurator kunnen zij hun eigen huis samenstellen. Uniek is dat de huizen helemaal afgewerkt worden opgeleverd in plaats van casco én dat er van high-end materialen gebruik wordt gemaakt. Boks speelt met Lighthouse Living in op de trend om zelf een huis te bouwen en heeft daarvoor een simpel stappenplan ontwikkeld.

Cijfers van het CBS laten zien dat in 2016 38% meer vergunningen voor nieuwbouwwoningen voor particuliere opdrachtgevers werden verleend ten opzichte van het jaar ervoor. Daarbij komt dat er op dit moment al een tekort van 178.000 woningen is, wat ervoor zorgt dat steeds meer Nederlanders kiezen zelf een huis te laten bouwen.

De zeven stappen

De eerste keuze in het stappenplan van Lighthouse Living is die uit een van de drie basisvormen. Daarna kan het gewenste type gevel worden geselecteerd, dat meteen te zien is in een 3D-model. Dan is de afmeting aan de beurt, gevolgd door de indeling van de begane grond en van de verdieping. Denk aan de plek van de keuken en het aantal badkamers en slaapkamers. De optie voor twee verschillende milieubewuste energiepakketten met wel of geen zonnepanelen is de volgende. Dan volgt de interieurafwerking. Hierin gaat Lighthouse Living een stap verder dan gebruikelijk door het huis volledig afgewerkt op te leveren inclusief luxe keuken en onder andere eikenhouten vloeren.

De zeven stappen
De zeven stappen van het stappenplan van Lighthouse Living

Om het plaatje helemaal af te maken is er de mogelijkheid tot interieuradvies zodat er meteen een thuisgevoel gecreëerd wordt. Ook hierbij is er keuze uit verschillende stijlen, samengesteld door gerenommeerde interieurstylisten. Zo ontstaat een huis dat helemaal naar wens is op het moment dat het opgeleverd wordt.

Behoefte aan eenvoud

Boks heeft dit project opgezet vanuit de behoefte die zij vaak bij haar klanten ziet. “Ik ben meer dan eens huilend opgebeld door klanten omdat zij door de bomen het bos niet meer zagen. Er is zo veel te kiezen als je een eigen huis laat bouwen dat mensen het soms echt niet meer weten. Met Lighthouse Living wil ik het makkelijker voor ze maken, zonder in te leveren op kwaliteit”, aldus de architect. “Ook is er op dit moment een grote behoefte aan nieuwe woonruimtes. De bouw heeft door de crisis een aantal jaar stil gelegen, waardoor nu een tekort is ontstaan. Omdat de economie weer is aangetrokken kan er nu ook weer gebouwd worden.”

Hoogwaardige bouw

Het grote verschil met andere aanbieders van `zelfbouwhuizen` is met name de kwaliteit van de gebruikte materialen, die vooral hoogwaardig zijn, maar ook zijn de ontwerpen minder gangbaar. Boks: “Veel projectontwikkelaars ontwerpen en ontwikkelen huizen vaak vanuit puur een praktisch oogpunt. Ik heb daarentegen als architect juist geprobeerd een warm, huiselijk gevoel over te brengen”. Ook wil de architect meer transparantie tijdens het proces geven, vooral over de kosten die vaak een grote bron van stress en onzekerheid vormen in het zelfbouwproces.

Eerst zelf een kavel vinden

Om in aanmerking te komen voor een huis van Lighthouse Living is een kavel nodig vanaf ongeveer 380 m2 en moet het huis binnen het bestemmingsplan passen. De huizen zijn bij uitstek geschikt voor gezinnen die op zoek zijn naar een stek buiten de stad en zelf invloed willen uitoefenen op hoe de woning eruit ziet, maar niet de spanning willen ervaren van een geheel zelf ontworpen en gebouwd object. De prijs van een huis start vanaf €375.500, waar de kosten van de kavel nog bij komen. Kosten voor een kavel verschillen per provincie en liggen tussen de 138 (Groningen) en 466 euro (Noord-Holland) per m2.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo