Keukens

De voor- en nadelen van een zelfbouwkeuken

Je hebt je eindelijk je droomhuis gevonden: ideaal gelegen, een praktische inrichting en de stijl is helemaal jouw ding. Enige nadeel? De keuken laat te wensen over en een nieuwe keuken is natuurlijk een hele investering. Een zelfbouwkeuken biedt mogelijk soelaas. In het onderstaande artikel zetten wij de voor- en nadelen op een rijtje.

Een zelfbouwkeuken: kalmte kan je redden

Een zelfbouwkeuken is de ideale oplossing voor mensen met een beperkt renovatiebudget, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Wat een feest kan zijn voor handige harry’s, is ongetwijfeld een nachtmerrie voor mensen met twee linkerhanden. Vermits het bouwen van een keuken een behoorlijke klus is, beschik je maar beter over veel vrije tijd een grote portie geduld.

First things first: wat voor keuken wil je?

Wil je een keuken met een landelijke uitstraling of verkies je een strak design? En hoe zit het met de opstelling? Hoe deel je de ruimte het beste in? Ga je voor een hoekkeuken, u-keuken, parallelle keuken of een kookeiland? Eén ding is zeker: je kunt met een zelfbouwkeuken alle kanten op. Voor elke ruimte een oplossing en voor elke smaak wat wils.

Een goed begin is het halve werk

Zelf bouwen verloopt niet altijd van een leien dakje. Om alles zo vlot mogelijk tot een goed einde te brengen, is een plan van aanpak onontbeerlijk.
  • Teken nauwgezet de ruimte uit inclusief vaste elementen zoals deuren, ramen, ventilatie, waterleiding, elektriciteit, gas en radiatoren.
  • Deel vervolgens de hoofdfuncties van je keuken in. Waar ga je koken? Waar doe je de afwas? Waar zet je de koelkast en de oven? Hou hierbij rekening met de plaats van bestaande aansluitpunten.
  • Ga van start met het installeren van de keukenkastjes. Werk van onder naar boven: eerst de kasten onder het werkblad, zonder laden en fronten.
  • Monteer de spoelbak en de kookplaat. Installeer de mengkraan en kit alles goed af zodat er geen water kan doorsijpelen.
  • Als alles op zijn plaats zit, kun je de deuren, laden en plinten bevestigen.
  • Sluit vervolgens de apparatuur aan, en klaar!