Architectuur

Lezing Dorte Mandrups in Leuven op 11 december

Dat Dorte Mandrups architectuur gevoed werd door de Deense traditie is duidelijk: uitgepuurd design, vakkundig gebruik van hout als basismateriaal en de gevoeligheid die ze aan de dag legt voor de detaillering van elk ontwerp, vormen de grondslag van haar werk. Toch gaan vele projecten nog verder en ontwikkelen zich tot spraakmakende en eigenzinnige gebouwen die moeiteloos ontsnappen aan elke vorm van Scandinavische clichés.

Tien jaar na de oprichting van het bureau dat ondertussen 30 medewerkers telt, is de productie indrukwekkend. De gebouwde projecten beslaan het volledige spectrum, van private en collectieve woningen tot sportcentra, van crèches tot kantoren, van herbestemming van industriële panden tot masterplanning.
Door heel pragmatisch om te springen met de uitdagingen van een programma en de beperkingen van een site, ontwikkelt Dorte Mandrup een vormentaal die vaak heel verrassende oplossingen biedt voor de problemen die bepaalde randvoorwaarden met zich meebrengen.
Zo kregen de kinderen van de kindertuin in Skanderborggade (Kopenhagen) uit plaatsgebrek op het terrein zelf een speelplein op het dak van het gebouw, toegankelijk via een hellend speelvlak vanuit de binnenkoer.

Zonder zich angstvallig te willen assimileren met hun omgeving, passen Mandrup’s gebouwen zich telkens goed in hun omgeving in. Hoewel vele projecten onmiddellijk in het oog springen door hun materiaalgebruik, schaal of vormelijke uitwerking, gaan zij hun stedenbouwkundige verantwoordelijkheid niet uit de weg. Dorte Mandrup zoekt niet het architecturale statement; in haar werk kiest ze voor een grootstedelijke aanpak waarbij architectuur wordt ingezet om de stad kwalitatief te verbeteren: bouwblokken worden vervolledigd, verstoord stedelijk weefsel hersteld en de openbare ruimte wordt op een intelligente en flexibele manier betrokken bij de essentie van haar projecten.
Zo sluit de sporthal in Holmbladsgade enerzijds naadloos aan bij de bestaande klassiek 20ste eeuwse bebouwing, en vormt ze tegelijkertijd door haar vorm, volume, en materiaalgebruik, de overgang van een residentiële wijk naar een grootstedelijke sensatie.

Het is echter in de kleinschaligere projecten dat Mandrups fijngevoeligheid en oog voor detail het meest tot zijn recht komt. Het readingnest, een geprefabriceerd en in zijn geheel getransporteerd houten tuinhuisje waarin de denker/lezer in eenzame stilte kan genieten van licht zicht en literatuur, is een staaltje van liefdevol design dat meteen tot de verbeelding spreekt. Dit project vormt, als smaakmaker voor haar hele oeuvre, de veruitwendiging van Dorte Mandrup’s gevoel voor poëzie en precisie.

praktisch

WAAR: auditorium, kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 leuven
WANNEER : do 11 december 2008
AANVANG: 20u stipt
RESERVATIE: ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie
INKOM: 7 €, abonnement 49 € | leden Stad en Architectuur of STUK kaart 5 €, abonnement 30 € | studenten 3 €, abonnement 20 €
INFO: www.stadenarchitectuur.be | info@stadenarchitectuur.be | 016 22 22 39