Duurzaam Bouwen

Leveranciers zonnepanelen zien toekomst positief tegemoet

Eind 2010 besloot de Vlaamse regering de subsidies voor zonnepanelen versneld af te bouwen. De gouden tijden voor leveranciers van zonnepanelen lijken daarmee voorbij. Of toch niet? Lead generation specialist Companeo organiseerde een enquête bij kopers en leveranciers van zonnepanelen en kwam tot enkele verrassende conclusies.

Balans: positief

De versnelde afbouw van de subsidieregeling van de Vlaamse overheid deed al heel wat stof opwaaien. Wie enkele jaren geleden zonnepanelen plaatste, ontving per groen stroomcertificaat € 450. In 2013 zal dat nog slechts € 190 zijn. De vrees leeft dat de maatregel banen zal doen sneuvelen in de zonnepaneelsector.

Er is evenwel hoop dat het niet zo’n vaart zal lopen. Leveranciers van zonnepanelen zijn zich namelijk terdege bewust van een mogelijke daling in de vraag naar zonnepanelen en anticiperen hierop door zich reeds te verdiepen in de mogelijkheden van een uitgebreider productaanbod. Zo zegt 70% van de leveranciers van zonnepanelen dat ze hun business in de toekomst zullen differentiëren en ook andere ecologische activiteiten zullen ontplooien. In dit verband wordt het meest aan warmtepompen en isolatiemateriaal gedacht.

Met deze toekomstvisie in het achterhoofd zijn er ook positieve geluiden te horen wat het zakencijfer betreft. De balans van het voorbije jaar is gunstig; 60% van de leveranciers verwacht dat zijn omzet in 2010 hoger zal uitvallen dan in 2009. 8% denkt dat de omzet in 2010 gelijk zal zijn aan die van 2009. De leveranciers verwachten dat ook 2011 een goed zakencijfers zal brengen. Zo voorspelt 90% dat de omzet dit jaar hoger of gelijk zal zijn ten opzichte van de omzet van 2010. De voorziene werkgelegenheidsgraad in 2011 loopt gelijk met de omzetverwachtingen. Meer dan 90% van de leveranciers denkt dat de werkgelegenheid in 2011 gelijk zal blijven of verwacht zelfs werknemers extra te kunnen aanwerven.

Ook al verlaagt de overheid de subsidiemaatregelen, zonnepanelen blijven een rendabele investering, zo bevestigt Christophe Nottebaert, Area Manager Northern Europe van Companeo: “De afbouw van de groene stroomcertificaten heeft het winstgevende karakter nu wel afgetopt, maar er bestaat geen twijfel over dat zonnepanelen ook nu nog een prima investering blijven die je energiefactuur flink naar beneden halen. De premies blijven voldoende hoog, de belastingaftrek blijft interessant en ook de groene lening blijft bestaan. Bovendien is de prijs van zonnepanelen de laatste jaren flink gedaald, wat de afbouw van de subsidies voor een groot deel goedmaakt.”

Milieu op tweede plaats

Het gaat niet goed met het milieu, dat weet intussen iedereen. Voor kopers van zonnepanelen zijn ecologische overwegingen echter niet de belangrijkste reden om over te schakelen op zonne-energie. De voornaamste beweegreden voor de aanschaf van zonnepanelen blijkt de aanzienlijke besparing op de energierekening te zijn. In tweede instantie geven de respondenten aan te kiezen voor zonnepanelen omdat deze goed zijn voor het milieu.

Er zijn ook verschillen per regio. De Vlaamse kopers van zonnepanelen laten zich minder motiveren door ecologische overwegingen dan Brusselse of Waalse kopers. Vlamingen zijn eerder, naast de lagere energiefactuur, over de streep te trekken door het systeem van premies en belastingvermindering. De subsidiemaatregelen blijken, hoewel het een federale aangelegenheid is, minder bekend te zijn in Wallonië en Brussel. Slechts 2,5% van de Walen en 9,1% van de Brusselaars geeft aan te kiezen voor zonnepanelen omwille van premies.

Je zou ervan kunnen uitgaan dat – omdat het met zonnepanelen goedkoper wordt om elektriciteit te produceren – mensen er slordiger mee omspringen. Het tegendeel is waar. In Brussel en Vlaanderen geven de kopers van zonnepanelen aan dat ze nog milieubewuster omspringen met de energie die ze verbruiken. Zo zeggen 70% van de Brusselse en 31% van de Vlaamse kopers dat ze nu nog zuiniger omgaan met energie dan vroeger. Alleen in Wallonië geeft 10% van de ondervraagden toe nu meer energie te verbruiken dan voorheen.

Een opmerkelijke vaststelling uit deze enquête is dat niet elk dak dat van zonnepanelen voorzien is, ook dakisolatie heeft. In Brussel geeft 10% aan dat zijn dak niet geïsoleerd is, in Wallonië gaat het zelfs om 16%. In Vlaanderen – waar de installatie van dakisolatie sinds 1 januari 2010 verplicht is op woningen voor het verkrijgen van de groene stroomcertificaten – geeft 11% toe nog niet over dakisolatie te beschikken.

Wallonië investeert meest

Wat de omvang van de investeringen in zonnepanelen betreft scoort Wallonië het hoogst (42% besteedde meer dan € 20 000), gevolgd door Vlaanderen met 38% van de investeringen tussen € 15 000 en € 20 000. In Brussel werden de kleinste investeringen in zonnepanelen gedaan; 50% van de investeringen lag er tussen € 10 000 en € 15 000. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat de beschikbare dakoppervlakte in Brussel – omwille van een groter aantal appartementsgebouwen bijvoorbeeld – kleiner is dan in Wallonië en Vlaanderen.

Mensen die in 2010 kozen voor zonnepanelen zijn tevreden met het resultaat van hun investering en overwegen zelfs om nog meer energievriendelijke inspanningen te doen. Dit is het geval bij 30% van de Brusselaars, 23% van de Vlamingen en 26% van de Walen. Dakisolatie, een nieuwe verwarmingsinstallatie en warmtepompen scoren het hoogst op het verlanglijstje.

Financiële plaatje niet voor iedereen duidelijk

De kostprijs van zonnepanelen daalde in 2010 ten opzichte van de vrij hoge prijzen in 2009, al lijkt niet iedereen hiervan op de hoogte te zijn. Zo denkt 20% van de Brusselse kopers en 25% van de Waalse kopers ten onrechte dat de prijzen in 2010 gestegen zijn.

Voor de financiering van hun aanzienlijke investeringen maakte ongeveer tweederde van de Vlaamse en Waalse kopers gebruik van een zogenaamde groene lening. Hoewel deze lening een federale maatregel is, lijkt deze weinig bekend te zijn in Brussel. Slechts 18% van de Brusselaars die zonnepanelen kochten, deden een beroep op de groene lening, tegenover respectievelijk 65% en 61% van de Vlamingen en Walen.

Ook wat het btw-tarief betreft, kunnen we spreken van een uiteenlopende perceptie. In Vlaanderen denkt 90% dat het btw-tarief in 2010 hetzelfde is gebleven, terwijl in Wallonië en Brussel ongeveer de helft van de kopers van mening is dat dit gestegen is. De Vlamingen hebben het in deze bij het rechte eind: het btw-tarief blijft ongewijzigd.