Algemeen

Leveranciers wapenen zich tegen wanbetalers

Nu het aantal faillissementen onder aannemers schrikbarend toeneemt, vrezen de leveranciers van bouwmaterialen dat hun nota’s onbetaald zullen blijven. Hierdoor sluiten steeds meer leveranciers zich aan bij de vereniging Kredietbewaking Bouw.

Leveranciers van bouwmaterialen wapenen zich massaal tegen bouwbedrijven die rekeningen niet willen of kunnen betalen. De angst dat nota’s onbetaald blijven, neemt toe nu het aantal faillissementen onder aannemers schrikbarend stijgt.

Dat constateert de vereniging Kredietbewaking Bouw. Het aantal leden dat zich bij de organisatie heeft aangesloten, is de laatste tijd fors toegenomen. Vorig jaar meldden de grote leveranciers Mastermate en Imabo zich collectief aan, dit jaar gevolgd door houtleverancier PontEecen. Nieuwste aanwinsten van de vereniging zijn de Bouwcenter Groep en Neerbos Bouwmaterialen.
Bij het bureau Kredietbewaking Bouw kunnen de aangesloten toeleveranciers informatie krijgen over de kredietwaardigheid van bouwondernemingen. Daaraan is grote behoefte om te voorkomen dat leveranciers per ongeluk in zee gaan met wanbetalers. Bovendien willen leveranciers zekerheid over de financiële positie van afnemers gezien het stijgende aantal faillissementen in de bouwsector. In de eerste vier maanden van dit jaar legden al ruim driehonderd bouwbedrijven het loodje. Niet zelden zijn de leveranciers de dupe.
“De schadepost die van al die faillissementen bedraagt ongeveer 500 miljoen euro. Enkele honderden miljoenen komen uiteindelijk voor rekeningen van de leveranciers. Dat zijn gigantische bedragen”, zegt M. de Lange van de vereniging Kredietbewaking Bouw.
Volgens hem hebben inmiddels “enkele honderden handelaren in bouwmaterialen en aanverwante artikelen hun krachten gebundeld” om betere bewapend te zijn tegen debiteurenverliezen. “Juist in de huidige periode van economische onrust met oplopende rentekosten en afschrijvingen op oninbare vorderingen wordt de noodzaak tot samenwerking steeds duidelijker voelbaar.”

Lastig
Algemeen directeur D. Regenbogen van Bouwcenter Groep geeft onmiddellijk toe dat de verslechterde bouweconomie aanleiding is geweest zich aan te sluiten bij de vereniging.
“Het is een lastige tijd, dat valt niet te ontkennen”, zegt Regenbogen. “In het noorden van het land vallen om de haverklap bedrijven om. Dat gaat onze vestigingen daar niet ongemerkt voorbij. Ik stel ook vast dat de betalingstermijn oploopt, naar inmiddels zestig dagen. Dat is een teken aan de wand.”
Van de 38 Bouwcenter-bedrijven waren er al vijftien lid. Sinds vorige week is de gehele groep aangesloten. Hoe meer bedrijven zich aansluiten, hoe betrouwbaarder de gegevens uit het bestand zijn en hoe efficiënter het systeem werkt, meent Regenbogen. “We moeten met z’n allen voorkomen dat een dubieuze klant die niet betaalt, vervolgens naar een andere leverancier stapt en daar schade berokkent. Door samen te werken kun je wanbetalers op een verbodslijst zetten.”
Build for Life