Let hierop bij de aanschaf van zonnepanelen

  NL   Bron: Bouw & Wonen
Let hierop bij de aanschaf van zonnepanelen
Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die zonnepanelen laten installeren om zo te besparen op de stroomkosten. Daarnaast zijn zonnepanelen ook een hele milieuvriendelijke manier van stroom opwekken. Voor het kopen van zonnepanelen is het handig om eerst te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen je dan kunt plaatsen en hoeveel stroom je hiermee zult kunnen opwekken. Voordat je de panelen aanschaft, wil je waarschijnlijk ook eerst de prijs weten. De prijs van zonnepanelen verschilt per installatie en is afhankelijk van meerdere factoren. Als je al deze dingen eenmaal hebt uitgezocht, is het tijd om de panelen ook daadwerkelijk te laten installeren.

Bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen worden geplaatst op zowel een plat dak als op een schuin dak, maar toch is niet elk dak even geschikt voor zonnepanelen. Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je wilt bepalen of jouw dak geschikt om zonnepanelen op te plaatse. Of je nu zonnepanelen in Zeeland wilt of in Limburg, dat maakt niet uit. Ten eerste heeft de hellingshoek van de panelen invloed op de opbrengst die de panelen zullen opleveren. Een hoek van 35 graden levert de meeste opbrengst op. Daarnaast is ook de richting waarin de zonnepanelen worden geplaatst van invloed op de opbrengst. Zonnepanelen gericht richting het zuiden hebben de hoogste opbrengst. Tenslotte speelt ook de ruimte die je hebt een grote rol: hoe meer panelen, hoe groter de opbrengst zal zijn.

De hoeveelheid zonnepanelen die nodig zijn

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig zult hebben om het gehele stroomverbruik van een huis zelf op te wekken, zal afhankelijk zijn van verschillende factoren. Om te beginnen hangt dit natuurlijk af van de hoeveelheid stroom die je als huishouden jaarlijks verbruikt. Ook speelt de opbrengst van de zonnepanelen mee. Zoals eerder besproken kan de opbrengst van een zonnepaneel verschillen afhankelijk van onder andere de hellingshoek en richting. Buiten de plaatsing van de zonnepanelen is de opbrengst van de zonnepanelen ook afhankelijk van het soort zonnepanelen. Er zijn namelijk panelen met meer en minder vermogen verkrijgbaar. Tenslotte is het goed om te weten dat het kopen van zonnepanelen ook een verstandige investering kan zijn wanneer deze niet het gehele stroomverbruik dekken.

De prijs van zonnepanelen

De prijs van het aanschaffen van zonnepanelen hangt onder andere af van het soort zonnepanelen dat je wilt laten installeren. Er zijn duurdere maar ook goedkopere soorten zonnepanelen beschikbaar. Houd er hierbij wel rekening mee dat de goedkopere zonnepanelen vaak ook een lagere opbrengst leveren. Daarnaast hangt de prijs van een installatie natuurlijk ook af van het aantal zonnepanelen dat je op jouw dak kunt plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat plaatsen, hoe meer geld je zult betalen voor de zonnepanelen installatie. Hierbij is het wel goed om te weten dat je bij het aanschaffen en installeren van een laag aantal zonnepanelen je relatief gezien juist weer duurder uit bent. Gelukkig kan je vaak ook rekenen op financiële meevallers zoals de btw-teruggave en subsidie regelingen. Wil je zonnepanelen op je bedrijf in Limburg? Dan kan je bijvoorbeeld een subsidie aanvragen bij je gemeente.

De installatie van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen zul je in veruit de meeste gevallen niet zelf doen maar laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het is van groot belang dat dit wordt gedaan door een professioneel bedrijf, omdat zonnepanelen die niet goed zijn geïnstalleerd kunnen zorgen voor brandgevaar. Daarnaast heb je vaak ook geen garantie als je ze niet door een gecertificeerd bedrijf laat plaatsen. Om deze reden is het dus ook belangrijk om niet gelijk te kiezen voor het bedrijf met de laagste prijs. Het bedrijf bepaalt eerst hoeveel panelen er kunnen worden geplaatst en hoe deze panelen precies komen te liggen. Dit kan zowel met de computer als ter plekke worden bepaald. Vervolgens zullen de panelen worden geïnstalleerd en kun je gaan profiteren van de stroom die de zonnepanelen opwekken.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo