Algemeen

Laureaten 'West-Vlaamse Houtproef' gehuldigd in Ieper

De Confederatie Bouw West-Vlaanderen, afdeling Schrijnwerk heeft dit schooljaar voor de elfde keer de West-Vlaamse Houtproef georganiseerd, een wedstrijd voor de leerlingen die de richting hout/schrijnwerkerij volgen in het secundair onderwijs. De houtproef is een wedstrijd waarbij techniek en vakkennis centraal staat.
Elke leerling moet een werkstuk maken in massief hout. Dit jaar was dit een tafeltje met een speciale en wat ongewone pootconstructie. Het bovenblad is een samenstel van twee MDF-platen met tussenlatten in sapelli. De steunpoten (twee lange en twee korte) zijn vervaardigd in sapelli-hout. De leerlingen van de afdeling BSO en TSO moesten hierbij vier verschillende verbindingen via handmatig beitelwerk maken. Voor de leerlingen van de afdeling BUSO waren er twee soorten verbindingen. Tussen de poten zit er een middenregel in beukenhout, welke met een opgespiede verbinding vastzit. De gehele pootconstructie is met deugels aan het bovenblad bevestigd.

Een vakjury beoordeelt nauwkeurig het werk van de leerlingen, waarbij gelet wordt op de fijnste details.

Ca. 160 leerlingen

Dit schooljaar hebben ca. 160 leerlingen deelgenomen.
De leerlingen van het vierde jaar van het secundair onderwijs bij de afdelingen BSO (beroepssecundair onderwijs) en TSO (technisch secundair onderwijs) konden deelnemen aan de wedstrijd. Bij de afdeling BUSO (buitengewoon secundair onderwijs) waren dit de leerlingen van het vijfde middelbaar.

Steun vanuit de sector voor het technisch onderwijs

Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten.
Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de lokale afdeling Schrijnwerk van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen, dé beroepsorganisatie voor de aannemers. Onder de impuls van de werkgroep werd opnieuw een mooi werkstuk bedacht voor de leerlingen.
Dergelijke organisatie is uiteraard enkel mogelijk mits de steun van diverse partners.

De scholen kregen ook dit jaar al het nodige hout gratis geleverd. Vandecasteele Houtimport heeft het sapelihout ter beschikking gesteld, de firma Pollmeier zorgde voor het beukenhout en de firma Bouttens leverde de MDF-platen voor het bovenblad. Het inrichtend comité heeft alle hout verzaagd en geleverd in de scholen.

Alle leerlingen kregen bij aanvang van de proef elk een lijmfles van Robaco, een plooimeter van Stanley en een schrijnwerkerspotlood van Metabo. Maar ook voor de scholen zelf werd gezorgd voor een verrassing. Elke deelnemende school kreeg tijdens de hulde een zaagblad cadeau van de firma Robaco en tevens een aantal lijmflessen en plooimeters.

De federatie Vlaamse Schrijnwerkers, het Leon Lootensfonds van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen, Adhesia, Groep S, firma Van Belle en Stad Ieper hebben gezorgd voor de nodige financiële steun. De mooie prijzen (machines en gereedschapsets) werden geschonken door de firma’s Metabo, De Nieuwe Gouden Spade, De Sleutel Bouw, Deceuninck-Deforche, Foma Service Lecot, Lerou Ijzerwaren, Rigolle en Vens & Thiers.

Verloop van de wedstrijd

Kort na de Kerstvakantie konden de leerlingen starten met het eerste deel van de opdracht. De leerlingen kregen een plan van de diverse onderdelen van het werkstuk. Op die manier had men tijd om de stukken – zoals bij een zelfbouwpakket – klaar te maken.

Op 5 mei 2011 vond dan het tweede gedeelte van de proef plaats. De leerlingen kregen toen het plan van het volledige werkstuk. De diverse onderdelen moesten verder bewerkt worden conform de tekening en alles moest netjes in elkaar gepast worden.

Zo maakten de schrijnwerkers-in-spé een tafeltje dat gezien mag worden…

Het was zeker geen gemakkelijke opdracht, dit was o.a. te merken aan de tijd die de leerlingen gespendeerd hebben aan hun proef. In bijna alle scholen hebben leerlingen doorgewerkt tot 18 uur, het tijdstip waarop de houtproef onherroepelijk werd afgesloten… Na de beoordeling bleek wel dat de behaalde resultaten een stuk hoger lagen dan vorig jaar. Het inrichtend comité was dan ook zeer tevreden over het geleverde werk en de inzet van de leerlingen.

Tijdens het eerste deel kon er voornamelijk machinaal gewerkt worden, maar in het tweede gedeelte kwam er voornamelijk handwerk aan te pas.

Prijsuitreiking

De werkstukken werden grondig nagekeken en beoordeeld door een vakjury, waarbij gelet werd op details en alles nauwkeurig gemeten werd.

Op vrijdag 10 juni 2011 vond de officiële hulde plaats in het nieuwe cultuurcentrum “Het Perron” te Ieper, waarbij de laureaten werden gehuldigd.

Voorzitter Leo Pype bedankte in zijn toespraak de scholen voor hun medewerking en inzet. Hij wees eveneens op één van de doelstellingen van de houtproef, met name het contact tussen de scholen en de sector. “Wij bieden aan goed opgeleide vakmannen werkzekerheid en een goede verloning” aldus voorzitter Pype.

Vervolgens kregen de aanwezigen een kijkje achter de schermen van de Houtproef. Aan de hand van een fotoreportage werd een beeld getoond van het werk door de leerlingen in de scholen en van de beoordeling door de vakjury.

In totaal hebben 58 leerlingen minstens 75 % behaald. Zij werden allemaal gehuldigd en kregen naast een officieel getuigschrift ook een mooie prijs, gaande van gereedschapsets, boormachines, schuurmachines, materiaalkoffers tot een heuse afkortzaag. De laureaten zullen de theorie dus zeker en vast kunnen verderzetten in de praktijk met hun eigen gereedschap.



De eindwinnaars van deze editie werden :
• bij de afdeling BUSO : VAN HULLE JONAS uit Meulebeke (hij kreeg een boorhamer)
• bij de afdeling BSO en TSO : KINT JONAS uit Rekkem (hij kreeg een afkortverstekzaag)

Deze laatste werd uitgeroepen tot de eindlaureaat van deze 11de editie.

Volgend jaar “Vlaamse Houtproef”

Het was dit jaar voor het laatst dat de houtproef enkel in West-Vlaanderen georganiseerd werd. Vanaf volgend schooljaar wordt de proef namelijk ook in andere provincies georganiseerd.

Binnen de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers is men al volop bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe proef. De houtproef zal plaatsvinden op 19 april 2012 in de scholen uit regio’s Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waasland en West-Vlaanderen.

Alle leerlingen moeten éénzelfde werkstuk maken op één dag. Per regio zal er een prijsuitreiking zijn, maar tevens een algemene huldiging van de allerbesten over de provinciegrenzen heen…

De scholen kunnen nog tot eind juni ’11 inschrijven voor de Vlaamse Houtproef.

Ook interessant


Build for Life