Algemeen

Laureaten van de 'West-Vlaamse Houtproef' gekend

Al voor de negende keer organiseerde de afdeling Schrijnwerk van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen de West-Vlaamse Houtproef, een wedstrijd voor de leerlingen die de richting hout/schrijnwerkerij volgen in het secundair onderwijs.

De houtproef is een wedstrijd waarbij techniek en vakkennis centraal staat.

Elke leerling moet een werkstuk maken in massief hout. Dit jaar was dit een tafeltje met een bijzondere constructie van zowel bovenblad als poten. Een vakjury beoordeelt nauwkeurig het werk van de leerlingen, waarbij gelet wordt op de fijnste details.

Meer dan 200 deelnemers

Dit schooljaar hebben in totaal 247 leerlingen deelgenomen, verspreid over 16 West-Vlaamse scholen.

De leerlingen van het vierde jaar van het secundair onderwijs bij de afdelingen BSO (beroepssecundair onderwijs) en TSO (technisch secundair onderwijs) konden deelnemen aan de wedstrijd. Bij de afdeling BUSO (buitengewoon secundair onderwijs) waren dit de leerlingen van het vijfde middelbaar.

Steun vanuit de sector voor het technisch onderwijs

Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten.

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de lokale afdeling Schrijnwerk van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen, dé beroepsorganisatie voor de aannemers. Onder de impuls van de werkgroep werd opnieuw een mooi werkstuk bedacht voor de leerlingen.

Dergelijke organisatie is uiteraard enkel mogelijk mits de steun van diverse partners.

De scholen kregen ook dit jaar al het nodige hout gratis geleverd. Houtimport Vandecasteele uit Aalbeke heeft het hout ter beschikking gesteld, dat vervolgens door het inrichtend comité verzaagd en geleverd werd.

De federatie Vlaamse Schrijnwerkers, het West-Vlaamse Leon Lootensfonds, Adhesia, Groep S, Stad Ieper en De Coene Products hebben gezorgd voor de nodige financiële steun. De mooie prijzen (machines en gereedschapsets) werden geschonken door de firma’s Metabo, De Sleutel Bouw, Lecot, De Nieuwe Gouden Spade, Deceuninck-Deforche en Foma Service.

Verloop van de wedstrijd

Het inrichtend comité had dit jaar gezorgd voor iets nieuws.

De wedstrijd werd opgesplitst in twee delen. Een eerste deel mocht reeds na de Kerstvakantie uitgevoerd worden, volgens eigen tempo. De leerlingen kregen een plan van de diverse onderdelen van het werkstuk. Op die manier had men tijd om de stukken – zoals bij een zelfbouwpakket – klaar te maken.

Op 23 april ’09 vond dan het tweede gedeelte van de proef plaats. De leerlingen kregen toen het plan van het volledige werkstuk. De diverse onderdelen moesten verder bewerkt worden conform de tekening en alles moest netjes in elkaar gepast worden.

Zo maakten de schrijnwerkers-in-spé een bijzettafeltje dat gezien mag worden.

Het was zeker geen gemakkelijke opdracht, maar het inrichtend comité was zeer tevreden over de resultaten – ze waren zelfs beter dan verwacht.

Tijdens eerste deel kon er voornamelijk machinaal gewerkt worden, maar in het tweede gedeelte kwam er voornamelijk handwerk aan te pas. De leerlingen van de afdelingen BSO en TSO kregen snijwerk opgelegd in het bovenblad.

Prijsuitreiking

De werkstukken werden grondig nagekeken en beoordeeld door een vakjury, waarbij gelet werd op details en alles nauwkeurig gemeten werd.

Op vrijdag 5 juni ’09 vond de officiële hulde plaats in de Stadsschouwburg te Ieper. Alle leerlingen die minstens 75 % behaald hebben, werden er gehuldigd.

In de inleidende toespraak door voorzitter Gilbert Waelkens werd gewezen op de eigenlijke doelstelling van de Houtproef. Met de proef willen we de werkelijkheid – later in de praktijk – benaderen. Het samen bestuderen, met de leerkrachten, van de plannen en het bespreken van de manier van uitvoering, zoals later in het bedrijfsleven. Het instellen van de machines, het eventueel maken van hulpstukken hetgeen nodig is voor een veilige werkwijze. Hij feliciteerde de leerlingen voor hun prestatie, want de resultaten waren verbluffend, aldus de voorzitter.

Vervolgens kregen de aanwezigen een kijkje achter de schermen van de Houtproef. Aan de hand van een fotoreportage werd een beeld getoond van de voorbereidingen door het inrichtend comité, van het werk door de leerlingen in de scholen en van de beoordeling door de vakjury.

In totaal hebben 54 leerlingen minstens 75 % behaald. Zij werden allemaal gehuldigd en kregen een getuigschrift.

Daarenboven kregen in totaal 42 leerlingen een mooie prijs overhandigd, gaande van gereedschapsets, boormachines, schuurmachines, materiaalkoffers tot een heuse afkortzaag. De laureaten zullen de theorie dus zeker en vast kunnen verderzetten in de praktijk met hun eigen gereedschap.

De eindwinnaars van deze editie werden :
• bij de afdeling BUSO : Huyghebaert Devay uit Wingene (hij kreeg een excenterschuurmachine en materiaalkoffer)
• bij de afdeling TSO : Vande Woestyne Benjamin uit Wervik (hij kreeg een schroefmachine en materiaalkoffer)
• bij de afdeling BSO : Van Bavel Kenny uit Wevelgem [foto] (hij kreeg een afkortzaag)

Deze laatste werd uitgeroepen tot de eindlaureaat van deze 9de editie.
Build for Life