Architectuur

Landschapsarchitect Bas Smets wint prestigieuze Franse prijs

De Belgische landschapsarchitect Bas Smets is één van de laureaten van de Franse prestigieuze prijs Les nouveaux Albums des jeunes architectes et des paysagistes. De tweejaarlijkse wedstrijd bekroonde dit jaar 25 veelbelovende architecten en landschapsarchitecten op basis van hun projecten en hun afgelegde parcours. 259 architecten en landschapsarchitecten uit 12 verschillende landen namen deel. Het Franse ministerie van Cultuur verbindt er zich toe deze 25 jonge talenten te begeleiden en te stimuleren door onder meer een groots opgezette reizende tentoonstelling en een publicatie die naar alle Europese publieke bouwheren wordt rondgestuurd.

Bas Smets was gedurende zeven jaar projectarchitect bij het gerenommeerde landschapsbureau Michel Desvigne Paysagistes in Parijs (FR). Hij ontwierp toen onder meer het Rabotpark en de twee watertuinen in het gerechtsgebouw van Stéphane Beel en Lieven Achtergael (Gent), de publieke ruimte rond het Dallas Centre for the Performing Arts door OMA en de nieuwe opera door Foster&Partners (Dallas, USA).

In 2007 stichtte Smets een eigen ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en publieke ruimte: Bureau Bas Smets. Projecten in uitvoering zijn onder meer de aanleg van de open ruimte rond de nieuwe theaterzalen van Les Ballets C de la B in de Bijloke in Gent (B). Hij werkt verder samen met enkele architectuurbureaus aan de ontwikkeling van de wijk Fauvelles naast La Défense in Parijs (FR), aan het masterplan voor een nieuw stadsdeel aan de Maas in Maaseik (B) en het masterplan Groot Sledderlo in Genk (B). Deze twee laatste opdrachten won hij via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester.