Second Home

Lagere belastingtarieven voor uw tweede verblijf in Spanje?

De Spaanse overheid heeft voor de jaren 2015 en 2016 een aantal wijzigingen in het belastingstelsel aangekondigd. De meeste wijzigingen vinden plaats in de Spaanse inkomstenbelasting. Zo wordt het aantal belastingschijven teruggebracht van 7 naar 5 schijven. Het landelijk toptarief voor inkomsten uit arbeid wordt van 52% verlaagd naar 47%. Ook wordt het toptarief voor vermogenswinsten in 2015 verlaagd van 27% naar 24%. In 2016 wordt dit tarief verder verlaagd naar 23%.

Ook voor niet-inwoners is er het één en ander gewijzigd. Zo is het tarief voor de vermogenswinstbelasting voor het jaar 2015 verlaagd van 21% naar 20%. Vanaf 2016 geldt een tarief van 19%. Dit zou betekenen dat u, als niet-inwoner van Spanje, bij verkoop van uw Spaanse vakantiewoning minder belasting betaalt over de verkoopwinst. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.

Berekening vermogenswinstbelasting

U betaalt vermogenswinstbelasting als u uw Spaanse woning met winst verkoopt. Deze berekent u door eerst de verkoopprijs te verminderen met de prijs waarvoor u de woning in het verleden heeft gekocht. Vervolgens kunt u op de winst een aantal kosten – zoals makelaarskosten, renovatiekosten en verbouwingskosten – in mindering brengen. Het bedrag wat hierna overblijft, is de winst waarover u belasting verschuldigd bent. Dit bedrag vermenigvuldigt u met het tarief van 20% (2015). De uitkomst hiervan is de vermogenswinstbelasting die u als verkoper verschuldigd bent bij de verkoop van uw Spaanse woning.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home International

Van 5 tot en met 7 juni 2015 vindt de beurs Second Home International in Antwerp Expo plaats.

U kunt hier uw gratis inkomtickets downloaden

Correcties op berekening per 2015

In het verleden mocht u bij de berekening van de winst op de oorspronkelijke koopprijs een inflatiecorrectie toepassen met behulp van officiële tabellen van de Spaanse overheid. Deze correctie verkleinde het verschil tussen de verkoopprijs en koopprijs. Dit resulteerde in een lagere winst en dus ook een lagere belastingheffing. Met ingang van het jaar 2015 is deze inflatiecorrectie op de verkoopprijs echter afgeschaft.

Had u de desbetreffende woning al vóór 1 januari 1995 in uw bezit, dan heeft u ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de reductie-coëfficiënt. Dit is een tweede correctie die bij de berekening van de verkoopwinst toegepast mag worden, waardoor de winst (en dus de verschuldigde belasting) lager uitvalt. Afhankelijk van een aantal factoren zoals de bezitsduur van de woning, kan dit er zelfs toe leiden dat in sommige gevallen de winst helemaal niet belast wordt. Per 2015 is deze regeling echter aangescherpt. Spaanse woningen die voor een bedrag van meer dan € 400.000 worden verkocht, vallen nu niet meer onder het toepassingsbereik van deze regeling. Bij de verkoop van uw Spaanse woning kunt u dus alleen nog maar gebruik maken van de reductie-coëfficiënt in het geval dat u de woning al vóór 1 januari 1995 in uw bezit had én de verkoopprijs van uw woning maximaal € 400.000 bedraagt.

Bent u voornemens uw Spaanse vakantiewoning te verkopen, laat u zich dan vooraf goed informeren over onder andere de belastingheffing. De verlaagde belastingtarieven wekken namelijk de indruk dat u minder vermogenswinstbelasting verschuldigd bent. Echter, door afschaffing van de inflatiecorrectie en wijziging van de reductie-coëfficiënt kan de verkoop van uw Spaanse vakantiewoning duurder uitvallen dan in de voorgaande jaren.

Ook interessant