Algemeen

Laatste vijf jaar aanzienlijke achteruitgang in het bouwonderwijs

Laatste vijf jaar aanzienlijke achteruitgang in het bouwonderwijs
Foto: PXL Hogeschool
In de laatste vijf jaar heeft het bouwonderwijs in Vlaanderen maar liefst 16% aan leerlingen verloren. In het schooljaar 2020-2021 telt de derde graad 7.848 leerlingen. Hoewel dit amper 62 minder is of een verlies van minder dan 1% dan in het schooljaar 2019-2020, gaat het om een aanzienlijke achteruitgang in vergelijking met 2016-2017. Dat schooljaar telde het Vlaamse bouwonderwijs nog 9.113 leerlingen. De sector drijft intussen de inspanningen op om de troeven en de attractiviteit van werken in de bouw in de kijker te zetten. Voorts is de trend in duaal leren eerder gunstig.

Zo zal de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) de komende jaren blijven inzetten op haar imagocampagne. Het aantal leerlingen moet de komende tien jaar minstens opnieuw met 20% toenemen om de toenemende uitval omwille van pensioneringen op te vangen. Voorts gelooft de VCB volop in vormen van deeltijds leren en werken en meer in het bijzonder in het duaal leren. Want daar is wel een duidelijke vooruitgang in het aantal leerlingen te merken. De achteruitgang in de secundaire bouwscholen heeft vooral te maken met het voltijds onderwijs. Daar daalde het aantal leerlingen in de derde graad van het beroepssecundair en het buitengewoon onderwijs van 8.235 in 2016-2017 naar 6.829 in 2020-2021.

Status-quo in deeltijds en groei in duaal

Tijdens diezelfde periode bleef het aantal leerlingen met een bouwopleiding in het deeltijds leren en werken schommelen rond 870 en steeg het aantal duale leerlingen van 0 naar 149. Dat neemt niet weg dat in de totaliteit van de schoolbevolking het duaal leren nog zeer beperkt blijft. Maar voor de coronacrisis is het duaal leren voor de bouw kunnen toenemen en in 2020 en 2021 heeft het ondanks de coronacrisis kunnen standhouden.

De meest succesvolle duale studierichtingen zijn ruwbouw (met 60 leerlingen), sanitaire en verwarmingsinstallaties (met 20 leerlingen), schrijnwerk (met 16 leerlingen), schilderen (met 12 leerlingen), afwerking en tegelzetten (elk met 11 leerlingen). De bouw vertegenwoordigt nu 8% van het totaal aantal duale leerlingen in Vlaanderen. Maar heel wat duale studierichtingen (bijvoorbeeld voor ijzervlechter-bekister, natuursteenbewerker, dakwerker en technicus van hernieuwbare energie) zijn nog te dun bevolkt en tellen op Vlaams niveau nog altijd minder dan 10 leerlingen. Sommige duale studierichtingen geraken zelfs niet opgestart bij gebrek aan leerlingen, zoals de opleidingen voor bouwplaatsmachinist en daktimmerman.

Dat heeft niet te maken met het aantal erkende bedrijven. De voorbije vier jaar hebben telkens een 500-tal bouwbedrijven van het opleidingsfonds Constructiv een erkenning gekregen om een duale opleiding te kunnen opstarten. Maar zij kregen vaker geen leerlingen over de vloer. De interesse van bouwbedrijven voor duaal leren is reëel. De VCB blijft dus geloven in het groeipotentieel.

Aantal leerlingen in duaal bouwonderwijs

Verder campagne voeren met #WERFze

Met haar campagne #WERFze en haar platform www.werfze.be met getuigenissen van bouwprofessionals en studenten blijft de VCB de aandacht van jongeren en hun ouders op de bouw vestigen. Naast een resem hoogopgeleide profielen zoals werfleider, calculator en technicus voor een studiebureau bouw, focust het platform op vakmannen zoals bijvoorbeeld dakdekker, schrijnwerker, installateur, wegenwerker en bouwplaatsmachinist.

Met behulp van sociale media zoals facebook en instagram brengt de VCB deze getuigenissen geregeld onder de aandacht van duizenden jongeren met interesse in o.a. bouw, energie, milieu en duurzaamheid. Bovendien zet het platform ook het grote maatschappelijke belang van de sector voor het klimaat en het leefmilieu in de verf.

“Onlangs werd nog bekend gemaakt dat bouwvakkers de best betaalde arbeiders zijn. Naast een goede verloning heeft de bouw tal van troeven. Niet alleen krijg je een grote variatie in je takenpakket, heb je heel wat autonomie, werk je vaak in teamverband en zijn er talrijke leermogelijkheden. Ook gaat een job in de bouw steeds vaker gepaard met de laatste technologieën, digitalisering, innovatie en klimaat”, besluit Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Ook interessant


Build for Life