Algemeen

Laatste stadsdebat: Iedereen burgemeester

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen organiseert Stuurgroep Sint-Andries 3 stadsdebatten. We gaan op zoek naar nieuwe samenwerkingsformules tussen burgers, ambtenaren en politici. Iedereen draagt een deel van de verantwoordelijkheid om van ’t stad de gezelligste woonplek ter wereld te maken, iedereen moet een beetje burgemeester zijn. Op het stadsdebat nr. 3 staat de bewoner centraal. Er is een zeer grote betrokkenheid bij straat- en wijkvrijwilligers. Zij vechten ervoor om het algemeen belang centraal te stellen. Maar: hoe kan dit vrijwillige engagement in goede banen geleid worden en gevaloriseerd worden? Dit sociaal kapitaal is immers van een onschatbare waarde voor het goed besturen van onze stad. Een goede democratie vraagt een efficiënte tweerichtingscommunicatie tussen burger en bestuur. Een fijne samenwerking burger & bestuur in volle vertrouwen is van cruciaal belang.

deel 1: Antwerps sociaal kapitaal lééft + participatie is een recht!
Antwerpen telt heel wat bewonersgroepen. Zijn het er 400, 500 of 600? Er zijn comités in alle maten en gewichten en in alle geuren en kleuren. Een écht overzicht is er niet. Of toch? We doen een poging om alvast een globale kijk op dat dynamisch sociaal kapitaal van de stad te krijgen. Koen Kuylen van Antwerpen aan ’t Woord en Sabine De Boitselier van Opsinjoren doen een poging om die verscheidenheid en veelheid van bewonersengagement in beeld te brengen. Volgens het Verdrag van Aarhus is bewonersparticipatie een recht: Geert Lambrechts van stRaten-generaal geeft een overzicht van de plichten van de overheid en de rechten van de burger. Vanuit de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten geeft Jan Van Alsenoy een toelichting over de wettelijke instrumenten uit het nieuwe gemeentedecreet. In vele Europese steden is deze vanonderuit-beweging actief. Willem Giezeman van residents for regeneration (R4R) uit Den Haag hangt een beeld op van de uitwisseling van bewonersinitiatieven tussen verscheidene Europese steden.

deel 2: Debat tussen publiek en politiek.
Na de pauze is er een panel waarin alle politieke fracties vertegenwoordigd zijn. Politici treden in debat met de zaal. Hamvraag: welke vinger in de pap zullen de bewoners krijgen in de nieuwe legislatuur van 2007 tot 2012? Koen Kennis, N-VA, Chantal Pauwels, groen! en Johan Peeters, sp.a hebben hun aanwezigheid bevestigd.

Moderator: Mat Steyvers.

De stadsdebatten gaan door om 20 uur in het Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries, Sint-Andriesplaats 24, 2000-Antwerpen.
Wens je erbij te zijn op woensdagavond 19 april?
Schrijf je dan in via iedereenburgemeester@skynet.be
Build for Life