Algemeen

Laat bouwbedrijven op bedrijfsniveau rustdagen bepalen

Laat bouwbedrijven op bedrijfsniveau rustdagen bepalen
Nog enkele dagen en dan is het zover: paasvakantie voor de Vlaamse scholieren! Ook voor wie bij een bouwbedrijf werkt, lonkt alvast een verlengd weekend. Dinsdag 2 april is een verplichte rustdag, waarop je als werkgever alleen in heel uitzonderlijke omstandigheden arbeiders mag tewerkstellen.

Heel wat bouwbedrijven sluiten ook op 3, 4 en 5 april de deuren. Wat dus betekent dat ook heel wat bouwarbeiders van een weekje paasvakantie kunnen (moeten) genieten.

"Werk je als Vlaamse arbeider in een Vlaams bedrijf, dan komt dat goed uit. Dan valt jouw vakantie samen met de vakantie van je kinderen, als die in Vlaanderen naar school gaan. Maar werk je als Waalse arbeider in een Vlaams bedrijf – wat in de taalgrensstreek vaak het geval is – en gaan je kinderen in Wallonië naar school, dan heb je een probleem. Jij hebt vakantie, maar je kinderen niet, want die volgen het Waalse systeem van schoolvakanties", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.


De schoolvakanties in Vlaanderen en Wallonië lopen niet gelijk. Zo valt de paasvakantie in Wallonië van 29 april tot en met 12 mei. De in Wallonië wonende arbeiders die in Vlaamse bouwbedrijven werken, zullen tijdens de Waalse paasvakantie vermoedelijk geen vakantie kunnen nemen. Bouwunie drong al meermaals bij de vakbonden aan op een pragmatische aanpak voor die verplichte rustdagen.

"Idealiter zouden bedrijven van die vastgelegde dagen op een eenvoudige wijze moeten kunnen afwijken op bedrijfsniveau. Zodat ze kunnen rekening houden met de schoolvakanties van de kinderen van hun werknemers. We vragen dit al lang. Ik begrijp niet waarom de vakbonden deze boot blijven afhouden", besluit Waeytens.


Nog makkelijker zou natuurlijk zijn, mochten Vlaanderen en Wallonië de schoolvakanties op elkaar afstemmen. Zoals dat vroeger het geval was.

Voor bouwvakarbeiders bestaan er twee soorten vakantie: de 20 dagen wettelijke vakantie en de 12 inhaalrustdagen als gevolg van de 40-urenweek. De sector legt die 12 rustdagen op hetzelfde moment vast voor heel België. Deze vastgelegde rustdagen zijn verplicht en je kan daar als werkgever bijna niet van afwijken. Voor de wettelijke vakantiedagen sluiten werkgevers en vakbonden elk jaar een akkoord over wanneer die in welke regio vallen. Die collectieve vakantie is een aanbeveling, geen verplichting. Als bedrijf kan je er dus van af wijken, als je de nodige procedures volgt. Specifiek voor de paasvakantie hebben de sociale partners in de regio's Leuven, Oost- en West-Vlaanderen 3, 4 en 5 april ingevuld als collectieve vakantiedagen. In de regio's Antwerpen, Limburg en Brussel-Halle-Vilvoorde wordt er in principe gewerkt vanaf 3 april.

Zomerbouwverlof

Het collectieve bouwverlof bestaat vooral omwille van praktische en logistieke redenen. Op onze werven en vooral bij kmo's werkt men met een gerodeerd ploegensysteem. Als telkens iemand op een ander moment vakantie zou nemen, dan zou dit de planning en de werken serieus in de war sturen. Voor bedrijven in de taalgrensstreek is er tijdens de zomervakantie minder een probleem. De zomervakantie in Vlaanderen en de Waalse zomervakantie overlappen elkaar voldoende. Hierdoor kan je het collectieve bouwverlof in de zomer makkelijker inplannen op momenten dat zowel de Vlaamse en Waalse kinderen vakantie hebben.

Ook interessant


Build for Life