Algemeen

Steeds meer vrouwen in de bouw (maar hun aandeel blijft beperkt)

Steeds meer vrouwen in de bouw (maar hun aandeel blijft beperkt)
Vorig jaar telde de Belgische bouwsector 27.925 vrouwen. Dat zijn er 732 meer dan in 2022 en zelfs 1.803 meer dan in 2021. "De bouw is te lang een puur mannenbastion geweest. Meer vrouwen zijn een absolute meerwaarde voor de bouw. Ze hebben vaak een andere kijk op problemen of uitdagingen en ze spreken minder vaak in vakjargon wat vooral de klanten toejuichen", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Het aantal vrouwen mag dan wel stijgen, hun totaalaandeel blijft procentueel natuurlijk beperkt, zo geeft ook Bouwunie toe. Vorig jaar was 9,5% van al wie actief is in de bouw een vrouw, tegenover 9,3% in 2022 en 8,7% in 2021. Bovendien zijn er grote verschillen, afhankelijk van het statuut. Bij de arbeiders vertegenwoordigen vrouwen slechts 1,2% van het totaal, terwijl dat bij de bedienden 36,9% is.

Opvallend is wel de stijging bij de zelfstandigen: 6,4% in 2023 ten opzichte van 5,6% in 2021. Meer bouwbedrijven hebben dus een vrouw aan het roer. "Vrouwelijk ondernemerschap boomt al langer. In de bouw is dit niet anders. En terecht", aldus Waeytens.

Vorig jaar waren er 156.461 arbeiders actief in de bouw. 154.526 daarvan waren mannen en 1.935 vrouwen (ofwel 1,2%). Bij de bedienden ging het over 35.392 mannen en 20.732 vrouwen (36,9%) op een totaal van 56.124 jobs. In 2023 waren 82.411 zelfstandigen in de Belgische bouw actief, waarvan 77.153 mannen en 5.258 vrouwen (ofwel 6,4%).

Onterechte vooroordelen

Een verklaring voor het lage aantal vrouwen ziet Bouwunie in de vaak onterechte vooroordelen die er over de bouw bestaan. Zoals dat de bouw te zwaar of lastig zou zijn voor vrouwen. "Als je naar de pure fysieke jobs in de bouw kijkt, zoals metser of dakwerker, dan komt daar inderdaad heel wat handenarbeid bij kijken. Maar in de bouw bestaan tegenwoordig heel wat hef- en tilinstrumenten die het werk minder zwaar en meer ergonomisch maken. Ook voor mannen trouwens. Bovendien telt de bouw zoveel meer jobs dan enkel de puur fysieke. Denk maar aan calculator, kraanbestuurder, projectleider of schilder-decorateur. Voor elk type vrouw bestaat een job. En natuurlijk kan je als vrouw ook je eigen bouwbedrijf runnen als zaakvoerster", besluit Waeytens.

Podcast Vrouw in de Bouw

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart laat Bouwunie enkele straffe vrouwen in de bouw in de podcastreeks 'Vrouw in de Bouw' aan het woord. Zij vertellen eerlijke en openhartig over hun ervaringen als vrouw in de bouw. Over de voor- en nadelen, maar ook over het ondernemerschap an sich. Belangrijkste conclusie? Ja, vrouwen zijn anders dan mannen, maar dat mag geen issue zijn in de bouw. Beluister alle afleveringen. De vrouwen zijn Marlies Zoons van Boa Interior, Isabel Lapeirre van Lapeirre Woningbouw, Greet Smets van Solide&WaterpRoof en Katrien Bossaerts van Dritto.

Steeds meer vrouwen in de bouw

Build for Life