Interieur

Kunstwerkstede De Coene herleeft in DVD en presentatie

Geïnspireerd door het gedachtengoed van de Engelse Arts & Crafts en de Oostenrijkse Wiener Werkstätte startten de gebroeders De Coene in België hun Kortrijkse Kunstwerkstede. Hun zin voor ondernemen vormt de aanzet voor een fascinerend verhaal in de wereld van de Belgische meubelkunst, interieurinrichting en snelbouwarchitectuur. Een verhaal van evoluerende stijlen in Arts & Crafts, Art Nouveau, Art Deco tot Design. Een veelzijdig verhaal met epische allures, gecreëerd door de vele Kunstwerkstede-medewerkers. Bovendien bepaald door de grote wereldgebeurtenissen van de 20ste eeuw: de Eerste en Tweede Wereldoorlog, Expo ‘58 in Brussel, het opkomende fenomeen van multinationals. Het werd een epos met nationale en internationale hoogtepunten, maar ook dieptepunten.

De herontdekking van het belangrijkste 20ste eeuwse Belgische bedrijf in de houtindustrie gebeurde dankzij twee tentoonstellingen: Van Moderne Makelij 1952-1977. De Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene in Antwerpen (Districtshuizen van Merksem en Deurne - Antwerpen - 2002) en Kunstwerkstede De Coene 1888-1977, Meesterschap in art nouveau, art deco en design (Broelmuseum - Kortrijk - 2006). Voor deze tentoonstellingen werden door Terenja van Dijk de op de DVD gepresenteerde video-getuigenissen vastgelegd. De getuigen, waaronder vele oud-medewerkers, vertellen vanuit verschillende invalspunten de geschiedenis van de Kunstwerkstede. Ze gaan op zoek naar de unieke geest van het bedrijf De Coene: de vernieuwende kracht en het vakmanschap. Het werd een herontdekking van 90 jaar meubelkunst, interieurbouw, architectuur en ondernemerschap.

De vraag vanuit het publiek om dit beeldmateriaal toegankelijk te maken, klonk luid. Daarom hebben de curatoren van de tentoonstellingen (Terenja Van Dijk en Frank Herman) en de Erfgoedcel Kortrijk het initiatief genomen om deze getuigenissen op DVD te bundelen. Dit in nauwe samenwerking met MAS | Erfgoedcel Antwerpen, de Stichting De Coene en het Broelmuseum Kortrijk. Resultaat: 2 uur video-reportages (ondertiteld in het Frans en het Engels) en bijna 2 uur waardevolle archieffilms. Het tekstboekje begeleidt vlot en toegankelijk de DVD. Een chronologisch kader aangevuld met enkele thema’s die De Coene zo kenmerken, bieden een houvast.

DE COENE REVISITED

Een presentatie in DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK – Antwerpen (2- 21 april 2009)
Begin april wordt met de presentatie DE COENE REVISITED de wereld van de Kunstwerkstede in DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK even opnieuw opgeroepen. In de voorgestelde “catwalk” stellen Terenja van Dijk, Frank Herman, Tuur Van Hove (MAS | Erfgoedcel Antwerpen) en Pieter Boons (DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK) een selectie van De Coene-objecten samen die het vakmanschap van dit uitzonderlijke Vlaamse entrepreneurschap demonstreren. De combinatie van levensgrote filmbeelden en objecten zorgt voor een opstelling dat de toeschouwer op schaal 1 op 1 laat kennismaken met de mensen achter de Kortrijkse Kunstwerkstede en hun realisaties. (Opening: 2 april 2009: 19:00).


PRAKTISCH

De DVD met boekje is te koop aan €15 en kan besteld worden bij de Erfgoedcel Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45, B-8500 Kortrijk – erfgoedcel@kortrijk.be. Beschikbaar vanaf 1 april 2009.