Kunstproject Willemskaai-reflecties steunt creatieve geesten én het goede doel

  BE   17 juni 2021 Bron: idearte
Kunstproject Willemskaai-reflecties steunt creatieve geesten én het goede doel
Met Willemskaai krijgt Maasmechelen er binnenkort een nieuwe en duurzame leefomgeving bij: aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart verrijzen 393 appartementen, midden in het groen. Maar Willemskaai is meer dan een woonproject. Het wordt een plek waar creativiteit en maatschappelijk engagement samenvloeien. Daarom lanceren de initiatiefnemers van het nieuwbouwproject ‘Willemskaai-reflecties’: in dit kunstzinnige project vertalen creatieve professionals en hobby-designers van alle leeftijden — individueel of in groep — de woonvisie van Willemskaai in woord en beeld. De winnende inzendingen krijgen een plek op één van de 50 metalen bootjes, die vervolgens tentoongesteld en geveild worden. De opbrengst daarvan gaat naar de bedenkers van het ontwerp én het goede doel SOMA Maasmechelen.

De woonvisie van Willemskaai is gebaseerd op enkele duidelijke principes, weet woordvoerder Patti Verdoodt (Capstone Development Group): “Willemskaai is meer dan een woonproject. We creëren een intergenerationele bewonersgemeenschap, waar mensen uit een verschillende levensfase door elkaar wonen en leven. Bovendien overstijgen we de grenzen van inkomen en cultuur, zodat Willemskaai de maatschappij echt weerspiegelt.”

Reflecties in woord en beeld

In het kader van dit kunstproject nodigen de initiatiefnemers creatieve geesten en kunstenaars uit om te reflecteren over deze woonvisie en ze te vertalen naar tekst of beeld. Hoe vat je de socio-culturele woonmix op Willemskaai in een tekening, een schets, een treffend beeld? Welke reflecties over de maatschappij in het algemeen houden je bezig? Of hoe omschrijf je het woongevoel aan het water in een gedicht? Een plek aan het water werkt inspirerend. Het zet aan tot reflectie. We zijn dus benieuwd naar het resultaat.”

50 bootjes en 2 maxi-boten

Van creatieve peuter tot hobby-designer of ervaren creatieveling, individueel of in groep: iedereen mag zijn creatie insturen. Ambassadeurs Jee Kast (woordkunstenaar) en Rachel Hansoul (grafisch ontwerper) geven alvast het goede voorbeeld: “Uit alle inzendingen selecteert een professionele jury op 10 augustus - onder voorzitterschap van beeldend kunstenaar Gert Robijns - 50 ‘winnaars’. De winnaars ontvangen een metalen versie van het bootje, waarop ze hun ontwerp kunnen aanbrengen. Vervolgens etaleren we de 50 winnende bootjes op drukbezochte plaatsen in Maasmechelen. Zo ontstaat een publieke tentoonstelling, verweven met de maatschappij.”

Veiling als impuls voor creatievelingen én goed doel

Het orgelpunt van de kunstwedstrijd is de veiling in het najaar. De opbrengst hiervan gaat enerzijds naar de inzender van het ontwerp en anderzijds anderzijds naar SOMA Maasmechelen vzw. “We zijn een vereniging waar armen het woord nemen”, zegt Conny Mertens, opbouwwerker bij SOMA. “Dat Willemskaai via het kunstproject op zelfreflectie focust, smeedt een band. Want via SOMA nodigen we zoveel mogelijk mensen uit om na te denken over armoedebestrijding. Dat solidariteitsacties tegenwoordig veel succes hebben, doet me plezier. Maar dankzij een levendige dialoog tussen mensen met uiteenlopende achtergronden willen we duidelijk maken wat er écht nodig is: een inclusievere en rechtvaardige maatschappij waarin iedereen zijn persoonlijke doelen kan nastreven op basis van gelijke kansen. Meer nog, een samenleving waarin solidariteitsacties rond armoedebestrijding alsmaar minder nodig zijn. De financiële steun vanuit Willemskaai helpt om de digitale kloof te dichten. Door hardware aan te kopen en opleiding te organiseren, kunnen meer mensen veilig op internet.”

Na afloop van de veiling kiest de jury twee ontwerpen. “Deze designs voeren we uit op groot formaat (3,5 meter). En die maxi-boten krijgen een ereplaats in de buurt van Willemskaai. Zo verrijken we het straatbeeld van Maasmechelen met twee blijvende kunstwerken, als dank om Willemskaai hier zo hartelijk te ontvangen”, besluit Patti Verdoodt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo