Nieuwbouw

Kunst van baksteen voor Huis van Hendrik

Een gemetseld kunstwerk van zeven bouwlagen siert de gevel van het nieuwe wooncomplex Huis van Hendrik in Parkwijk, Haarlem-Oost. Het is een ontwerp van kunstenaar Boris Tellegen. Op 26 juni wordt dit grootschalige nieuwbouwproject met 106 appartementen van woningcorporatie Ymere feestelijk in gebruik genomen. De naam Huis van Hendrik is een knipoog naar de beroemde architect Hendrik Petrus Berlage. Een van de kenmerkende eigenschappen van Berlages werk is, dat zijn ontwerpen zijn gebaseerd op het idee van samensmelting van kunsten. Ook Huis van Hendrik is op deze gedachte gestoeld.

Tellegen en architecten Merijn de Jong en Jan Klomp van het bureau Heren 5 uit Amsterdam hebben zich bij het ontwerp van het gebouw en het kunstwerk laten inspireren door de architectuur uit de omgeving. Parkwijk werd gebouwd in de periode van de wederopbouw. Toen was het ook gebruikelijk om kunst op een dergelijke manier in een gebouw te verwerken. “Inspirerend voor ons was bijvoorbeeld de bakstenen sculptuur van Levinus Tollenaar op de gevel van de aula van de voormalige LTS aan de overkant van de weg.’’

Tellegen heeft voor zijn kunstwerk dezelfde bakstenen gebruikt als in de gevel van het gebouw zijn verwerkt. Hij paste de stenen op een andere manier toe en maakte er bijvoorbeeld grote kleurvlakken van. De architectuur is hier veranderd in een ruimtelijk grafisch spel van vlakken en lijnen. De linker- en rechterkant van de entree lijken als twee schotten in elkaar te schuiven. De schuine lijnen in het metselwerk verwijzen naar het achterliggende trappenhuis. Gebouw en kunstwerk vormen zo één geheel.

Ineke Brunt, kunstadviseur bij Ymere: “Met de gevelkunst proberen we identiteit toe te voegen aan Huis van Hendrik. Dat maakt het complex uniek en herkenbaar. We zijn ervan overtuigd dat bijzondere details in de vorm van kunst bijdragen aan hoe bewoners hun woonomgeving beleven. Je gaat van zo’n gebouw houden. ”

Kunst van baksteen voor Huis van Hendrik

Behalve het kunstwerk springen de zigzag gevels van de nieuwbouw in het oog, zowel aan de voorkant als aan de zijde van de binnentuin. De kromming in de Prins Bernhardlaan en het gekromde buurblok zijn de aanleiding voor die gevouwen vorm, het leidmotief van het plan. Het gebouw is door het vouwen ook te zien als een aaneenschakeling van drie panden.
Klomp: ,,Een gebouw moet passend zijn in de stad en in de wijk. Door de knikken in de gevel wordt het grote gebouw ook opgedeeld in kleinere blokken waardoor het beter past in de omgeving.

Het hart van het gebouw vormt de verborgen tuin, waar alle woningen ook hun entree hebben.’’ Die binnentuin is ontworpen door het bekende Buro Mien Ruys. De bouw van Huis van Hendrik is uitgevoerd door Thunnissen Bouw.

Ook interessant