Duurzaam Bouwen

Kringloop energie maakt industrie efficiënter en duurzamer

Het inrichten van bedrijfsparken volgens een industriële kringloopecologie is een relatief eenvoudige manier om de industrie milieuvriendelijker te maken. Dit stelt Gijsbert Korevaar, programmamanager Industriële Ecologie aan de TU Delft en de Universiteit Leiden.

Volgens Korevaar is industriële ecologie een van de pijlers waarop een duurzame samenleving moet rusten. Immers, er is sprake van een win-win-situatie: kringlopen zorgen voor minder belasting van natuur en het milieu, maar ook voor een grotere efficiëntie in de industrie zelf. Korevaar verwijst naar het Greenmillscomplex in de haven van Amsterdam, een vergistings- en waterzuiveringsinstallatie die het afval van de ene industrie als nieuwe inputstroom gebruikt voor een andere. Parken als Greenmills zijn niet alleen volgens de nieuwste technologieën aan te leggen, ook bestaande industrie kan de omslag maken naar een meer ecologische bedrijfsvoering.

Biopark Terneuzen is daar een mooi voorbeeld van. Overigens zijn sommige samenwerkingsverbanden tussen industrieën hier al erg oud. Sinds jaar en dag worden de stoom-, water- en zetmeelstromen van Cargill naar buurman Nedalco gestuurd die er alcohol voor de jeneverproductie van maakt.

Gebaseerd op: Ingenieur