Duurzaam Bouwen

Kotmanpark-gebouw beperkt warmtevraag

Vandaag wordt in Enschede appartementengebouw Kotmanpark opgeleverd. Bij het door Klunder Architecten ontworpen complex is ingezet op het beperken van de warmtevraag. Een ‘extreem’ goed geïsoleerde buitenschil in combinatie met optimale kierdichting en een doordacht installatieconcept moeten hier aan bijdragen.

Het tien verdiepingen tellende gebouw bestaat uit 54 huurappartementen met een gemiddelde grootte van 95 vierkante meter. “Door de extreem hoge isolatiewaarde, optimale zonoriëntatie en innovatieve bouwkundige en installatietechnische oplossingen, is een CO²-reductie van minimaal 45 procent en een EPC van 0,48 mogelijk”, zegt ontwikkelaar AM.

Voor de levering van warmte zijn verschillende duurzame oplossingen bedacht. “De zonnecollectoren op het dak regelen samen met een individuele warmtepompboiler de warmtapwatervoorziening. De warmtepompboiler voorziet eveneens in de warmtevraag voor ruimteverwarming”, aldus AM.

Ook is er gezocht naar bouwkundige oplossingen om het warmteverlies te beperken. “Zo is veel aandacht geschonken aan het voorkomen van koudebruggen. Door voor de balkons een relatief lichte, houten constructie te ontwerpen, in combinatie met het onderbreken van de verankering, wordt er veel minder warmte van binnen naar buiten geleid.”

Lees verder op Architectenweb.nl