Algemeen

Kosteloos woon-werkverkeer per trein is helemaal niet kosteloos

Een van de maatregelen die de regeringsonderhandelaars voorstellen is het kosteloos maken van het woon-werkverkeer per trein. Hierbij stellen zij dat het de sociale partners zijn die tijdens de sociale loononderhandelingen het woon-werkverkeer voor werknemers gratis moeten maken. Als de overheid dit verplicht maakt, dan legt ze de inhoud van het sociaal overleg vast.
Het VEV en de Kamers van Koophandel kunnen zich niet verzoenen met het gehanteerde taalgebruik. De kosten van het “kosteloos” woon-werkverkeer per trein zullen immers afgewimpeld worden op de ondernemingen. Bovendien zal de uiteindelijke kostprijs tot een veelvoud uitstijgen van de voorziene overheidsstimulans (4 mio euro/jaar).

Het VEV en de Kamers hebben duidelijk bedenkingen bij deze evolutie.

Kosteloos woon-werkverkeer
Vandaag maken de regeringsonderhandelaars een aantal maatregelen bekend die betrekking hebben op de NMBS.

Een van de maatregelen die is het kosteloos maken van het woon-werkverkeer per trein. De regeringsonderhandelaars stellen dat het de sociale partners zijn die tijdens de sociale loononderhandelingen het woon-werkverkeer gratis moeten maken. Als de overheid dit verplicht maakt, dan legt ze de inhoud van het sociaal overleg vast. Het VEV en de Kamers hebben duidelijk bedenkingen bij deze evolutie.

Het VEV en de Kamers van Koophandel kunnen zich niet verzoenen met het gehanteerde taalgebruik. De kosten van het “kosteloos” woon-werkverkeer per trein zullen immers afgewimpeld worden op de ondernemingen. Bovendien zal de uiteindelijke kostprijs tot een veelvoud uitstijgen van de voorziene overheidsstimulans (4 mio euro/jaar).

Deze maatregel zal de lasten van de ondernemingen alleszins verder verhogen, terwijl deze lasten in het kader van de concurrentiekracht net naar beneden moeten.

Gratis woon-werkverkeer moet de vrije keuze zijn van de onderneming. De overheid moet zich toespitsen op het verzorgen van een goed aanbod aan openbaar vervoer.

Investeringen op de lange baan?
Het VEV en de Kamers stellen ook vast dat het meerjareninvesteringsplan van de NMBS verder uitgesteld dreigt te worden tot 2014 In 2000 werd deze termijn reeds verlengd van 2010 naar 2012. Met deze praktijk van opeenvolgende verlengingen dreigt het investeringsplan uit te monden in een straatje zonder eind.

Verder valt het op dat de regeringsonderhandelaars communautair geladen investeringsdossiers voor zich uit schuiven. Deze bal wordt duidelijk in het kamp van de gewesten gelegd. Het is nu aan de gewesten om hun prioriteiten te onderhandelen met de NMBS, terwijl deze prioriteiten eigenlijk reeds bekend zijn en vastgelegd in samenwerkingsakkoorden. De regeringsonderhandelaars hadden hier zelf knopen kunnen doorhakken, of consequent moeten zijn en hun onmacht toegeven en dus de gewesten meer beslissingsbevoegdheid geven.
Geen schuldovername zonder herstructurering
Voor het VEV en de Kamers kan er ten slotte geen sprake zijn van het overnemen van de NMBS-schuld door de overheid, zonder uitvoering van een doorgedreven herstructureringsplan van de NMBS. Anders is dit geld stoppen in een bodemloze put.
GEN prioritair, maar wat met andere dringende noden?
Positief is dat GEN Brussel prioritaire aandacht zal krijgen. Over het prioritair en versneld uitvoeren van de spoordossiers voor de Antwerpse haven wordt anderzijds niets gezegd (spoortunnel, tweede havenontsluiting).
Build for Life