Duurzaam Bouwen

Kort geding tegen stijging tarieven van Eandis

Belangenvereniging Dolor heeft een kort geding opgestart tegen de stijging van de tarieven voor elektriciteit. Dat betekent dat meer dan duizend misnoegde mensen hun klachten tegen netbeheerder Eandis bundelen.
Netbeheerder Eandis kondigde een prijsstijging aan van 6 euro per maand, dat is 72 euro per jaar op de elektriciteitsfactuur. Volgens Eandis is het succes van de zonnepanelen zo groot dat het te veel groenestroomcertificaten moeten uitbetalen.

Volgens Dolor is dat een discriminatie, want stroomverbruikers die geen zonnepanelen hebben moeten nu meebetalen. "Mensen die het financieel niet aankunnen om zonnepanelen te plaatsen, of bijvoorbeeld mensen die dat niet mogen van hun huiseigenaar, moeten mee betalen voor mensen die het wel kunnen", zegt Hendrik Boonen van de vzw Dolor. "Dat is een vorm van discriminatie."

Meer dan duizend mensen hebben zich al achter de klacht van Dolor geschaard. "We krijgen zo'n 100 reacties per uur, dat sterkt ons", zegt Boonen. Woensdag of donderdag komt de zaak in kort geding voor de rechtbank in Antwerpen.