Algemeen

Kordate aanpak kunstmatige grondschaarste nodig

De Bouwunie vraagt een onderhoud met Marino Keulen, Vlaams Minister van Binnenlands bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de in het regeerakkoord opgenomen woonmaatregelen. Het regeerakkoord besteedt de nodige aandacht aan de grote behoefte aan betaalbare bouwgronden en woningen in Vlaanderen. De nieuwe Vlaamse regering wil het grondaanbod in woonzones verhogen en de grondreserves in woonuitbreidingsgebieden aansnijden. Ze wil ook de grondspeculatie tegengaan. Verder is er ook aandacht voor woonfiscaliteit, de aanpassing van het premiestelsel met de herinvoering van een renovatiepremie, en de uitbreiding van het aanbod van sociale huur- en koopwoningen. De Bouwunie zal Minister Keulen vragen deze initiatieven zo snel mogelijk om te zetten in concrete maatregelen.

De Bouwunie wenst een overleg met Vlaams Minister Keulen over de uitvoering van de in het regeerakkoord aangegane engagementen voor het woonbeleid. De Bouwunie stelt met voldoening vast dat het regeerakkoord tegemoet wil komen aan de grote behoefte aan betaalbare bouwgronden en woningen in Vlaanderen. Het grondaanbod in woonzones wil men verhogen door overheden te stimuleren om bouwgronden op de markt te brengen. Het regeerakkoord belooft ook dat de grondreserves in woonuitbreidingsgebieden zullen worden aangesneden. Voor gemeenten en private partners gelden daartoe vereenvoudigde procedures. Grondspeculatie (het in handen houden van grote aantallen bouwpercelen om speculatieve redenen) wil men tegengaan. Hoe is evenwel nog niet duidelijk. De Bouwunie is globaal positief over deze initiatieven maar dringt nu bij Minister Keulen aan om deze zo snel mogelijk om te zetten in concrete maatregelen. De kunstmatig gecreëerde schaarste van bouwgronden moet verdwijnen.

Uit cijfers van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap blijkt een globaal aanbod van 1.000.000 potentiële bouwgronden. Uitgaande van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) is er tegen 2007 een behoefte aan 393.517 bijkomende woningen. Deze cijfers zouden moeten doen concluderen dat er een voldoende aanbod aan bouwgronden is. Toch is er sprake van grondschaarste. Dat komt omdat heel veel potentiële bouwgronden geblokkeerd worden door speculatie enerzijds en door de te rigide ruimtelijke planning (rigide toepassing RSV en tal van omzendbrieven) anderzijds. Dit zet een rem op het betaalbare aanbod van bouwgronden. De Bouwunie stelt vast dat het vaak particulieren en overheidsinstellingen (OCMW’s, gemeenten...) zijn die, al dan niet om speculatieve redenen, de grondvoorraad blokkeren. De tussentijdse resultaten van een recente studie van de Vlaamse Gemeenschap bevestigen dit. De bouwgrond van de door de Vlaamse Gemeenschap gedefinieerde ‘grootgrondbezitters’ (eigenaars met meer dan 10 percelen in bezit) is voor meer dan 40% in handen van de overheid en voor 20% in handen van particulieren. Uit de studie blijkt ook dat bouwbedrijven en projectontwikkelaars niet de grote grondbezitters zijn waarvoor ze afgeschilderd worden. Slechts 6% van deze gronden is in hun handen.

De Bouwunie is ook verheugd dat de woonfiscaliteit aantrekkelijker gemaakt zal worden. De verhoogde vrijstelling op de eerste schijf van de registratierechten en de verlenging van de verlaging van de schenkingsrechten zijn positief. De Bouwunie betreurt evenwel dat het Europese gemiddelde van deze registratierechten (4,8%) nog steeds niet gehaald wordt. De Bouwunie betreurt eveneens dat de verlaging van de schenkingsrechten niet definitief is ingevoerd.
De Bouwunie staat ook achter de beleidsvisie rond huisvestingspremies en financiële stimuli. Een renovatiepremie, geschrapt door de vorige Vlaamse regering, zal (her)ingevoerd worden en de premies zullen administratief vereenvoudigd worden. De BOUWUNIE pleit voor de invoering van een gemeentelijke woonwinkel waar bouwheer én professioneel terecht kunnen voor alle mogelijke bouwinfo. Voorts komen er premies voor duurzaam bouwen.

Het regeerakkoord voorziet tot slot een uitbreiding van het aanbod van sociale huur- en koopwoningen. De Bouwunie heeft steeds gesteld dat een inhaaloperatie nodig is om de achterstand inzake sociale woningbouw goed te maken. Volgens de Bouwunie moeten minimum 4.000 huurwoningen per jaar bijgebouwd worden. Dit via de klassieke manier van aanbesteden. Het initiatief van publiekprivate samenwerking (PPS) moet daarbij beperkt blijven tot bijkomende woningen. De lange wachtlijst voor deze woningen moet ingekort worden. De Bouwunie vraagt dat privé-initiatiefnemers aan dezelfde voorwaarden als sociale huisvestingsmaatschappijen sociale woningen kunnen bouwen. Zo bvb. moeten privé-investeerders het 12% BTW-tarief genieten voor de bouw van deze sociale woningen.

De voorziene plannen van de nieuwe Vlaamse Regering krijgen in globo dus een goed rapport van de Bouwunie . De Unie dringt er evenwel op aan dat het niet bij woorden mag blijven en dat de daden nu snel moeten volgen.
Build for Life