Koperen nok houdt rieten dak mosvrij

16 augustus 2003 Bron: Cobouw
Een geventileerde nokvorst moet rieten daken vrijwaren van mosvorming. Een woonhuis in het Brabantse Made beleeft binnenkort de Nederlandse primeur.

Het Belgische bedrijf Apok heeft in nauwe samenspraak met de Nederlandse Vakfederatie van Rietdekkers een geventileerde nokvorst van koper ontwikkeld.

De vakfederatie had de dakmaterialenleverancier benaderd met de vraag om eens iets te bedenken tegen het probleem van de mosgroei onder de nok van rieten daken. Het vermoeden bestond dat regenwater dat stoffen uitloog van de keramische nokvorsten en afzet op het riet, de boosdoener was.
Maar volgens commercieel directeur A. Deliever van Apok is het probleem waarschijnlijk vooral te wijten aan het feit dat de standaard nokvorsten voor rieten daken niet ventileren. De gebakken pannen worden immers in een dicht speciebed gedrukt, waardoor de warme en vochtige lucht die door de rietstengels naar boven trekt daar geen kant meer op kan. Onder de nok verzamelt zich daardoor veel vocht waardoor het riet plaatselijk gaat rotten.

Binddraad
De koperen vorst wordt geleverd in drie meter lange elementen en wordt geklemd om een strip die met het gebruikelijke rietdekkers binddraad aan de dakbedekking wordt bevestigd. Als materiaal is volgens Deliever koper gekozen aangezien dat goed bestand is tegen de agressieve stoffen die regenwater afkomstig van rieten daken bevat. Zinken dakgoten die soms abusievelijk onderaan rietdaken worden gemonteerd houden het immers nooit meer dan een paar maanden vol; dan eist corrosie zijn tol. Koper is daar niet gevoelig voor.
Apok leverde de koperen nok inmiddels op drie projecten waarvan afgelopen week een in Nederland. Het product wordt op basis van de prille bevindingen doorontwikkeld en zal dan een vast plekje krijgen in het assortiment van de dakmaterialenspecialist.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo