Bedrijfsnieuws

Koop even uit schaduw bouwfraude-affaire

Met een verbeten glimlach proostte en poseerde Henk Koop bij de viering van de laatste meters van de Aurora als vanouds met de minister van Verkeer en Waterstaat.

Twee jaar na het begin van de bouwfraude-affaire liet topman Henk Koop van Koop Tjuchem de kans niet voorbijgaan om te ‘schitteren’ op zijn eigen feestje ter ere van het einde van het boorproces van de Groene Harttunnel.

Alsof er niets aan de hand is, nam Koop de felicitaties in ontvangst toen de Aurora de laatste meters had afgelegd. Velen vroegen hem hoe het gaat, want de hoogste man van het bedrijf Koop Tjuchem is na de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie nauwelijks meer in het openbaar gesignaleerd. “Goed, goed”, was het luchtige antwoord.
Echt lekker kan de topman zich echter niet voelen. Hij heeft zeer waarschijnlijk de dagvaarding van justitie al binnen en zijn bedrijf heeft door de NMa al een boete van bijna 7 miljoen euro opgelegd gekregen. De vermaarde schaduwboekhouding van de bouwpoot van zijn imperium heeft hem zijn goede naam gekost en twee jaar na dato achtervolgt de bouwfraude hem nog steeds.
Koop kreeg zaterdag de kans om na minister Peijs en projectdireteur Leendert Bouter kort het woord te voeren. Hij nam de gelegenheid te baat om met een kwinkslag aan de bouwfraude en het vooroverleg te refereren en zijn zorg te uiten over het teruglopende investeringsniveau in de gehele gww-sector. Koop wilde na afloop zelfs niet eens ingaan op dat zeer algemene onderwerp, laat staan op zijn positie sinds de bouwfraude. “Mevrouw, u weet dat ik al twee jaar niet meer met de pers praat.”
Koop Tjuchem stond altijd al bekend als prijsvechter en vreemde eend in de bijt in het bouwwereldje. Henk Koop weigerde lid te worden van welke bouworganisatie ook en betaalde nooit mee aan collectieve regelingen. In dat kader is het wel bizar dat juist zijn bedrijf de bouwfraude aan het rollen bracht.

Complimenten
Nog voor de Zembla-uitzending haalde de combinatie Bouygues/ Koop het prestigieuze onderdeel van het tracé van de hsl binnen, het enige deelproject dat met 450 miljoen euro onder de raming van Verkeer en Waterstaat is gegund. Afgelopen zaterdag vierde de combinatie het einde van het boorproces van de Aurora. De boormachine legde in ruim twee jaar 7160 meter onder het Groene Hart af, met een diameter van 15 meter een prestatie van formaat die ook nog eens drie maanden sneller werd uitgevoerd dan gepland.
De complimenten van zowel de minister als de projectorganisatie waren dan ook niet van de lucht. Van Peijs kreeg de combinatie het compliment dat de tunnel in de gekozen d&c-uitvoering 20 procent goedkoper is dan in een traditioneel bestek. Ook de “uitstekende samenwerking” met de aannemer werd geroemd. Al voegde Peijs daar schamperend aan toe dat zij nooit een tunnel zou hebben aangelegd om “een paar koeien rustig te laten grazen”.
Een geselecteerd aantal mensen kreeg namens de combinatie een kleine replica van de boormachine als relatiegeschenk mee naar huis. Ongetwijfeld zal het geschenkje binnen de toegestane 50 euro zijn gebleven. Geen sfeer van ouwe-jongens-krentenbrood en naast hapjes en champagne ook koffie.
De onvermijdelijke witte tent was klein te noemen voor een project van 450 miljoen euro. Bijvoorbeeld de tent bij de oplevering van de nieuwe Polderbaan op Schiphol algelopen voorjaar was zeker tien keer zo groot voor een qua investering vergelijkbaar project. Uiteraard is de trend dat sinds de bouwfraude-affaire het formaat van de tenten krimpt en ze komen ook niet meer bij iedere gelegenheid uit de kast.
Build for Life