Algemeen

Koop: Bos eiste 651.000 dollar

President-directeur H. Koop van de Koop Holding heeft voor de parlementaire commissie klokkenluider Ad Bos ervan beschuldigd hem te hebben afgeperst. In augustus 1998 zou Bos 651.000 dollar hebben geëist in ruil voor zijn stilzwijgen.

Na de uitzending van Zembla had Koop zijn directeur Veerman gevraagd of Koop Tjuchem aan vooroverleg deed. Veerman bevestigde en Koop sommeerde hem daar direct mee te stoppen. Koop zelf zei niets te weten van omkoping van ambtenaren en het bestaan van een schaduwboekhouding van Koop Tjuchem. Wel vermoedde hij dat er in de bouwwereld sprake was van afstemming.

Verder zei Koop dat betalingen van het Koop-concern via buitenlandse trustmaatschappijen niet werden gedaan om zwart geld wit te wassen. De commissie was betalingen op het spoor gekomen via vennootschappen op Hongkong en de Maagdeneilanden. Volgens Koop ging het om "commissie- en acquisitiegelden" in landen als Nigeria, Rusland en Indonesië.

Veerman
Koop Tjuchem-baas Veerman heeft na de Zembla-uitzending in november 2001 zijn agenda's laten vernietigen om te voorkomen dat vrienden die in de politiek zitten, last zouden krijgen. Veerman benadrukt dat deze mensen niets verkeerd hebben gedaan en dat het alleen ging om privé-afspraken.

Veerman was bang dat zijn vrienden onterecht in een negatief daglicht zouden komen te staan, vertelde hij voor de parlementaire enquêtecommissie.

Veerman erkende dat zijn bedrijf er een schaduwadministratie op nahield, hoewel hij zei dat die stukken nauwelijks van belang waren. De schaduwadministratie was volgens hem slechts een registratie van rechten en plichten, "bedoeld om de pieken en dalen in de omzet te egaliseren". De bedragen in de stukken, opgemaakt bij vooroverleg met andere aannemers, moeten volgens hem niet als reëel geld worden beschouwd.

Incident
De gemoederen tussen commissievoorzitter Vos en Veerman liepen aan het begin van de middag hoog op. Veerman stoorde zich mateloos aan de vragen van commissievoorzitter Vos en vond dat zij hem allerlei uitspraken in de mond probeerde te leggen. "Ik vind dat u zich bij de feiten moet houden. We doen hier aan waarheidsvinding. Als u zo verder gaat, staak ik het verhoor", aldus Veerman.

Veerman zei tot het vertrek van Bos niet van het bordeelbezoek te hebben geweten. Veerman nam de contacten met een hoge ambtenaar van Rijkswaterstaat over en "die gaf zelf wel aan wat hij wilde". De ambtenaar bleek op bordeelbezoek in Abbenes te rekenen. Inmiddels is het bordeelbezoek afgelopen, zei Veerman.

Schuitemaker
Vanochtend verhoorde de commissie acquisiteur Schuitemaker van Koop Tjuchem. Schuitemaker schilderde zichzelf af als onkreukbaar, in alles het tegendeel van zijn oud-collega, klokkenluider Ad Bos, die hij omschreef als "een macho".

Schuitemaker bagatelliseerde het fêteren van ambtenaren door Koop. Juist uit onvrede met die cultuur vertrok Bos bij Koop, en maakte het geheel openbaar. De getuige wist echter niet goed raad met enkele voorbeelden van de commissie van aangeboden reizen aan ambtenaren.

Schuitemaker toonde zich verbaasd dat hij pas dinsdag voor het verhoor was opgeroepen en dat er geen voorgesprek was geweest. Hij was de eerste getuige die een advocaat had meegenomen.
Build for Life