Nieuwbouw

Kooi beschuldigt Ballast Nedam van diefstal IQ-woning

De door Ballast Nedam gepresenteerde IQ-woning is bijna een letterlijke kopie van het 1-2-3 huis van Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam. Dit zegt directeur Jaap Kooi, die naar eigen zeggen lang met Ballast onderhandelde over de verkoop van zijn betonnen prefab woning.

Kooi won in 2008 de Syntens Innovatieprijs met het concept waarbij uit zes betonnen modules en een paar dakelementen binnen een paar uur een eengezinswoning neergezet kan worden. Zijn bedrijf plaatste de afgelopen drie jaar circa 250 woningen met dit systeem en investeerde de opbrengst in een speciale fabriek. Toen Kooi de Cobouw van 28 oktober 2009 zag, schrok hij, omdat hij in de IQ-woning van Ballast Nedam zijn eigen systeem herkende. Kooi voerde 1,5 jaar geleden intensieve onderhandelingen met de bouwonderneming uit Nieuwegein. Eerst wilde Ballast onder licentie werken, daarna wilde het bedrijf het complete concept overnemen. Na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring gaf Kooi een uitvoerige presentatie van zijn concept. Uiteindelijk zijn de onderhandelingen volgens Kooi afgeketst op de prijs.

Jac Seelen, directeur van Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling, bevestigt dat er intensieve onderhandelingen zijn geweest. Hij benadrukt echter dat er duidelijke verschillen tussen de systemen bestaan. `Niet voor niets beschikken we over een octrooi. Wij hebben de hele wereld afgestruind op zoek naar een slim prefabconcept. We zijn in Japan en Californië geweest, maar ook bij Usem, De Meeuw en inderdaad Kooi.` Kooi maakt zich inmiddels op voor een juridische strijd. `Die hebben we al met meer aannemers succesvol gevoerd die aan de haal gingen met ons idee.`

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant