Nieuwbouw

Ballast Nedam bouwt prefab woning IQ

Ballast Nedam bouwt in één dag uit zes betonnen kokers en een aantal dakelementen een eengezinswoning. Het bouwbedrijf wil medio 2010 een fabriek openen voor deze zogeheten IQ-woning. Er zijn nu als pilot vijf IQ-woningen neergezet. Op basis van de ervaringen wordt binnenkort het besluit genomen waar de woningfabriek komt te staan en wat de capaciteit moet zijn.

Woningen worden al langer geprefabriceerd uit hout en staal. Omdat de Nederlanderse woonconsument echter een huis van steenachtig materiaal wil hebben, besloot Ballast Nedam twee jaar geleden op zoek te gaan naar de prefabwoning uit beton. Woningen die fabrieksmatig vervaardigd worden, hebben een aantal voordelen. Omdat ze onder geconditioneerde omstandigheden tot stand komen, is er minder kans op vertraging en opleveringsgebreken. Daarnaast zijn ze goedkoper en zorgen ze voor minder overlast voor de omgeving.

De zoektocht van Ballast Nedam leidde tot een systeem met kokerelementen van 5,40 meter breed, circa 3 meter diep en 3 meter hoog. Zes elementen achter en op elkaar vormen de begane grond en verdieping van één huis. De zolder wordt gevormd door twee dakpunten en scharnierende dakdozen. Leidingen voor elektra en vloerverwarming zijn in de fabriek ingestort of tussen de ribben van de vloeren geplaatst. Asl de elementen op hun plaats liggen, is het een kwestie van alles doorkoppelen.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant