Nieuwbouw

Koelvesten houden werknemers langer op de bouwplaats

Koelvesten houden werknemers langer op de bouwplaats
Eerder publiceerden we een artikel, waarin beschreven werd dat 84% van de bouwbedrijven op warme dagen eerder begint om al vroeg op de middag te kunnen stoppen. Dit bleek uit onderzoek van de Confederatie Bouw. Door eerder te stoppen kan de grootste hitte vermeden worden. Niet alleen stoppen veel bedrijven eerder op warme dagen. Ook sporen zij medewerkers aan voldoende te drinken, wat vaker pauze te nemen en iets rustiger te werken. Hittestress en onnauwkeurigheden in de uitvoering van werkzaamheden kunnen zo voorkomen worden.

Een ander resultaat uit dit onderzoek was het feit, dat 32% van de bouwondernemingen arbeiders al eens op tijdelijke werkloosheid heeft gezet. Dit werd tot nu toe steeds gedaan per volledige dag. Op basis van deze uitkomst drong de Confederatie Bouw aan om de mogelijkheid te bieden arbeiders voor halve dagen op een tijdelijke werkloosheid te zetten.

Hoe kunnen bouworganisaties ervoor zorgen dat lichamelijke klachten bij bouwpersoneel voorkomen worden? Welke hulpmiddelen zijn populair op de bouwplaats? Voor dit artikel spraken we met Jochem van Mill, eigenaar van Koelvest.nl. Hij geeft aan dat koelvesten de uitkomst kunnen vormen voor bouwbedrijven die medewerkers nu nog op tijdelijke werkloosheid zetten. “Zonde, want het is nadelig voor zowel de medewerker als het bouwbedrijf”, zo start Van Mill.

Voordelen voor medewerkers en organisaties

Jochem van Mill zegt over het gebruik van koelvesten in de bouw: “Het gebruik van dit hulpmiddel biedt zowel voordelen voor medewerkers van een bouworganisatie, als voor de bouworganisatie zelf. Medewerkers voelen zich fitter aan het eind van de werkdag, zullen minder snel behoefte hebben aan een pauze en houden het werk langer vol. Arbeiders op een tijdelijke werkloosheid zetten is hierdoor veel minder snel noodzakelijk.” Een ander voordeel dat vaak genoemd wordt over koelvesten is een daling in het ziekteverzuim onder medewerkers. Dit resulteert in voordelen voor de bouwonderneming.

Koelvesten helpen vertragingen in projecten te voorkomen

Koelvesten houden werknemers langer op de bouwplaats Niet alleen gezondheidsvoordelen zijn volgens Van Mill een reden om een koelvest te gebruiken op de bouwplaats. Ook is de kans op vertraging tijdens bouwprojecten aanzienlijk kleiner. Het lagere ziekteverzuim is hierin, zoals reeds beschreven werd, een belangrijke factor. Daarbij kunnen medewerkers hun werkzaamheden langer volhouden. Dit geldt in het bijzonder voor dakwerkers, die vaak in de brandende zon aan het werk zijn. Daar komt bij dat daken veelal bedekt worden met zwarte dakpannen of bijvoorbeeld bitumen. Beide soorten dakbedekking houden de warmte vast, wat het werk minder prettig maakt in de warme zomermaanden.

Ook wijst Van Mill op het feit dat de koelvesten mede door het voorkomen van vertragingen bij bouwprojecten een korte terugverdientijd hebben. Van Mill zegt hierover: “Verschillende bedrijven die reeds in koelvesten investeerden, hebben deze investering inmiddels ruimschoots terugverdiend. Wij rekenen vaak met een terugverdientijd van enkele weken. Immers, doordat er minder fouten worden gemaakt, zijn er minder herstelwerkzaamheden nodig en kan een bouwbedrijf eerder aan een volgend project beginnen”. In de afgelopen periode hebben meerdere bedrijven pilots met koelvesten gedraaid, waaruit vervolgorders zijn gekomen. Heijmans, Shell en Akzo Nobel zijn hier voorbeelden van. De terugverdientijd van de koelvesten bij deze bedrijven was slechts enkele weken.

Kleinere kans op fouten bij bouwwerkzaamheden

Hittestress brengt niet alleen lichamelijke ongemakken met zich mee. Ook kan het de concentratie van medewerkers sterk verminderen. Van Mill wijst op het feit dat koelvesten dit tegengaan: “Door het lichaam hulp te bieden bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur, kan een medewerker zich beter en gedurende een langere tijd concentreren. De kans op fouten bij bouwwerkzaamheden neemt hierdoor sterk af.” Juist op de bouwplaats kunnen fouten grote gevolgen hebben. Denk aan lichamelijk letsel als gevolg van het laten vallen van zware materialen. Of wat te denken van de consequenties die een constructiefout kan hebben?

Niet alleen bij hitte is de kans op fouten relatief groot. Ook in de wintermaanden zijn fouten snel gemaakt. Jochem van Mill lachend: “In de wintermaanden kunnen bouwbedrijven bij mij terecht voor verwarmde handschoenen. Zo bied ik ze het hele jaar door hulp bij het succesvol uitvoeren van hun werkzaamheden!”

Ook interessant