Vastgoed

Knokke wil immoborden verbieden

Knokke wil immoborden verbieden
Knokke wil een einde maken aan de 'wildgroei' van immoborden in de kustgemeente. “Op sommige momenten lijkt het alsof de helft van Knokke-Heist te koop staat. Dat is nefast voor ons imago en is storend voor het straatbeeld”, zegt bevoegd schepen Annie Vandenbussche (GBL) vandaag in Het Laatste Nieuws. Filip Dewaele, CEO van de gelijknamige vastgoedgroep, begrijpt het standpunt van de stad Knokke, maar waarschuwt tegelijk: 'Het stadsbestuur moet er zich van bewust zijn dat ze met een verbod vooral de particuliere verkopers en de kandidaat-kopers benadelen."

"Als makelaar in Knokke zijn we ons zeker bewust dat er op sommige momenten een wildgroei aan immoborden in het straatbeeld te zien is. Dat is het resultaat van de vastgoedmarkt die assertiever is geworden. Er is namelijk meer concurrentie en er wordt gewerkt met open opdrachten, waarbij één pand soms door 5 of 6 makelaars tegelijk wordt verkocht. Die willen natuurlijk allemaal hun eigen bord hangen.

Vanuit dat opzicht begrijpen we het voorstel van het stadsbestuur. Maar als de verkoop- en verhuurborden effectief zouden afgeschaft worden, moet het verbod wel voor iedereen gelden: alle makelaars, de notarissen én ook particuliere verkopers. En daar wringt het schoentje. Voor grote makelaarsgroepen is dit geen probleem. Dankzij de digitalisering in de sector bestaan er meer online marketing tools en kunnen wij gemakkelijk meer inzetten op online advertenties, grote mailings of sociale media. Maar het stadsbestuur moet zich wel bewust zijn dat ze - indien ze het volledig zouden afschaffen - vooral particuliere verkopers en kopers zullen straffen. De mensen die hun woning zelf verkopen, zullen veel moeilijker kandidaat-kopers aantrekken. Zij hebben namelijk minder toegang tot online advertenties en marketingtechnieken, of moeten hier meer geld in investeren. Daarnaast heb je - zeker aan de kust - een grote groep verkopers die minder bekend zijn met online verkoop en daarom rekenen op de zichtbaarheid van hun bord. Als de borden verdwijnen, zullen kandidaat-kopers minder snel zien dat bepaalde panden te huur of te koop staan. Daardoor dreigen verkopers een groot deel van hun doelpubliek te missen."

Ook interessant