Verbouwen

Knappe restauratie historische Emile Braunschool te Gent

In 1999 werd het als monument geklasseerde gebouwencomplex van de voormalige Emile Braunschool in de Volderstraat aangekocht door de Gentse Universiteit. Architectenbureau Van Acker & Partners wisten de geklasseerde gebouwen in ere te herstellen en het complex aan te passen aan de noden en wensen van een moderne universiteit.

Het voormalige jezuïetencollege heeft een enorm grote historische waarde. In 1817 werden er immers de eerste lessen van de Gentse Universiteit gedoceerd. Sinds de restauratie in 2009 voltooid werd, doet het dienst als uitbreiding van de faculteit Rechtsgeleerdheid. De aansluiting tussen de eerdere facultaire gebouwen en de Emile Braunschool verloopt via twee nieuwbouwtoevoegingen.

Het originele concept werd zoveel mogelijk behouden. De bestaande bouwvolumes, de specifieke ruimte-indeling en de vele fraaie historische elementen bekleden dus ook in het nieuwe concept een prominente rol. Daarnaast hebben Van Acker & Partners verdwenen bouwdelen in de geest van hun oorspronkelijke stijl heropgebouwd. Dit alles moest in symbiose worden gebracht met de creatie van nieuwe volumes in hedendaags materiaal.

Lees verder op Architectura.be