Architectuur

Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie

Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie
Render exterieur - © Atelier Kempe Thill
De provincieraad gaf vandaag groen licht voor de bouw van een innovatief havenbelevingscentrum, Havenwereld, op de Droogdokkensite in Antwerpen. Architectenbureau Atelier Kempe Thill BV tekende het ontwerp uit. Havenwereld, een initiatief van de provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges, zal haar deuren openen voor het publiek in het voorjaar van 2026, met een interactief havenbelevingsparcours, games en doe-opdrachten. Die dompelen bezoekers onder in de boeiende wereld van de haven en enthousiasmeren jongeren voor een carrière in de sector.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Havenwereld: “Met de bouw van een modern belevingscentrum zet de provincie Antwerpen in op de economische motor van Antwerpen en heel Vlaanderen. Als je ziet hoeveel economische en industriële sectoren hier gevestigd zijn en soorten jobs, van productie tot ondersteunende kantoorfuncties, dan sta je versteld hoeveel loopbaankansen de haven biedt. De haven biedt dus toekomst aan jonge werkkrachten, maar omgekeerd maken zij ook de toekomst van de haven. En daar zetten we met de nieuwe Havenwereld op in door 11 miljoen te investeren in de bouw en 5 miljoen in de gehele inrichting maar zeker ook beleving. We kunnen immers bogen op 35 jaar expertise van interactieve werking met jonge mensen en kijken er naar uit om dit naar een volgend niveau te tillen.”Droogdokkensite

Het indrukwekkende gebouw, ontworpen door Atelier Kempe Thill, zal circa 1.500 m² aan ruimte bieden voor beleving en kennis. Door de combinatie van restauratie en nieuwbouw wordt het ruwe, industriële karakter van de Droogdokkensite behouden. Het belevingscentrum omvat educatieve ruimtes, een inkomhal, workshopruimtes, een horecagelegenheid en administratieve en technische ondersteunende lokalen.

Jelmer Buurma, architect Atelier Kempe Thill: “Havenwereld wordt gerealiseerd op een prominente locatie op de grens van stad en haven. Het ontwerp sluit aan bij de monumentale industriële schaal en uitstraling van de site. De realisatie van het project vraagt om een zorgvuldige omgang met het bestaande patrimonium op de Droogdokkensite.”Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie
Render interieur - © Atelier Kempe Thill

Combinatie van oud en nieuw

De voorgestelde bouwplannen omvatten de sloop van de bestaande kantoorgebouwen, gevolgd door een nieuwbouw op de vrijgekomen ruimte. Die bestaat uit de ruwbouw, afwerking en technische installaties. Het project zal twee bestaande panden integreren, waarbij de voormalige dienstwoningen en de propellerwerkplaats op de Droogdokkensite een grondige renovatie krijgen. De huidige planning voorziet in de start van de afbraakwerken in de tweede jaarhelft van 2024, met een opening voor het publiek in 2026.

Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie
Render interieur - © Atelier Kempe Thill

Beleving, educatie en recreatie

Havenwereld integreert de educatieve activiteiten van het provinciaal Havencentrum en de publieksgerichte activiteiten van Portopolis van Port of Antwerp-Bruges. Naast jongeren en scholen zijn gezinnen, toeristen en groepen welkom om de diverse aspecten van de haven, zoals de industrie, logistiek, maritieme sector, energietransitie en innovatie, te verkennen. De beleving van Havenwereld is in volle ontwikkeling waarbij focusgroepen met havenexperten, het onderwijs en jongeren dit mee vorm geven.

Schepen Annick De Ridder, bevoegd voor de Haven: “Havenwereld wordt hét centrum waarin men de specifieke wereld die onze wereldhaven is, zal kunnen verkennen, ontdekken en beleven. Jongeren vormen in deze mooie samenwerking tussen de provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges onze kerndoelgroep, of ze nu komen in schoolverband of met hun familie. Alle bezoekers zullen hier ondergedompeld worden en kunnen ervaren hoe in onze haven vorm wordt gegeven aan de toekomst. Hopelijk zal hen dat ook warm maken om later één van de vele razend interessante havenvacatures in te vullen. Het is immers dankzij straffe koppen dat de economische motor van Vlaanderen zo goed draait. Hoe meer mensen we op een leuke manier kennis laten maken met deze motor, hoe beter dus.”


Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie

Aannemer gezocht

De aanbesteding voor de bouw van Havenwereld wordt nu officieel gestart. Het gedetailleerde ontwerp en verdere informatie zijn digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerde partijen, via het officieel kanaal voor aannemers E-procurement.

Ook interessant