Algemeen

Kmo's flexibeler voor personeel

Kmo's- kleine en middelgrote ondernemingen - zijn soepeler voor hun personeel op het vlak van te laat komen, ziekteverlof en deeltijds werken. Dat blijkt uit een studie van het HR-consultancybedrijf SD Worx. Het consultancybedrijf SD Worx ondervroeg in april werkgevers en werknemers in 1.251 Belgische kmo's. En wat blijkt: de kleine en middelgrote ondernemingen reageren een pak "soepeler" in onverwachte situaties.

Als de kinderen naar de dokter moeten bijvoorbeeld staat 73 procent van de kmo's toe dat de werknemer thuisblijft. Bij 84 procent van de kmo's mag een werknemer tijdens de uren naar de dokter.

In "voorspelbare situaties" zoals bij wegenwerken, aangekondigde treinstakingen of co-ouderschap zijn de kmo's dan weer strenger voor te laat komen of afwezigheden.

Achtenvijftig procent van de kmo's staat deeltijds werk toe op vraag van de werknemers. Dertig procent van de kmo's is gewonnen voor het zogenaamde "thuiswerken".

Voor de laatkomers zijn de kmo's streng. In acht op de tien kmo's moeten de werknemers zich melden als ze te laat zijn. Maar hoe kleiner de organisatie, hoe meer dit wegvalt. Bij een kwart van de bedrijven met minder dan vijf werknemers is dit niet nodig. Bij de grote kmo's (50 tot 99 werknemers) is er dan weer wel een "meldingsplicht".
Build for Life