Mijn Huis Mijn Architect

Kleurrijk zink zet verschillende volumes van woning in de verf

  BE   30 augustus 2012 Bron: Marquiz
Wie bouwplannen heeft in Dikkelvenne, plant best ook veelvuldige bezoeken van vrienden in. Al was het maar om uit te blazen van fietstochten door het pittoreske landschap van de Gaverse deelgemeente. Of om te genieten van de kookkunsten van de gastvrouw en nadien te blijven slapen, zonder dat iemand BOB hoeft te zijn. Toen Judith Hoste en Dave De Cock bij architect Jos Vanderperren aanklopten om hun woning vorm te geven, werd dit alles nadrukkelijk voorzien. Het koppel wilde voor vrienden en familie heel graag een aparte ruimte om te slapen, een ruimte die volledig los diende te staan van de leefruimte van de bewoners. Architect Jos Vanderperren ging deze uitdaging aan door een woning met 2 afzonderlijke volumes te creëren. Het op-zichzelf-staan van deze volumes onderstreepte Vanderperren op 2 manieren: enerzijds door dak en gevel van beide volumes in één en hetzelfde materiaal, zink, op te trekken, anderzijds door als plaatsingstechniek VMZ Staande Naad te hanteren. Zo creëerde hij een doorlopend verticaal lijnenspel in zink die elk van beide woningdelen als het ware omhullen en scheiden van elkaar. Die scheiding zette Vanderperren nog eens extra in de verf door het gebruik van verschillend kleuren. Het slaapvolume is in een zinken jasje van Pigmento-blauw gestoken, terwijl de leefruimtes met Anthra-zinc werden bekleed.2 volumes: dag en nacht verschil
Het koppel De Cock-Hoste heeft een actief sociaal leven en wilde dat daar in de bouw van hun woning terdege rekening mee werd gehouden. Ze wilden samen met vrienden en familie in één gemeenschappelijke ruimte kunnen koken, eten, tv-kijken enz. Maar ze wilden ook dat de bezoekers een aparte ruimte zouden hebben om zich ’s avond in terug te trekken, met voldoende privacy voor de gasten en zonder storend effect voor de bewoners. Vandaar dat gekozen werd voor 2 afzonderlijke volumes: een leef- en een slaapruimte.

De leefruimte kreeg het grootste volume toegemeten. Op het gelijkvloers voorzag Vanderperren een ruime en – door de overvloedige natuurlijke lichtinval – heel heldere keuken, een ideale ontmoetingsplaats en het epicentrum als er bezoekers zijn. De woonkamer werd boven de keuken ingeplant. Voor een living op de eerste verdieping werd heel specifiek gekozen omdat het gezin op die manier kon uitkijken over de prachtige heuveltjes van de Gaverse deelgemeente.

Het tweede volume werd een slaapvolume, met een slaapkamer voor de bewoners op de eerste verdieping en 2 slaapkamers voor de bezoekers en eventueel toekomstige kinderen op het gelijkvloers.

Tussen beide ruimtes werden op het gelijkvloers de inkomhal gepositioneerd en daarboven de badkamer. Tot 2 keer toe een ‘overgangsvertrek’ dus: onderaan die van binnen naar buiten, boven die van het nachtelijk slapen naar de activiteiten van overdag.Bewoners en gasten onder zinken vleugels
Vermits het de uitdrukkelijke wens was van het koppel De Cock-Hoste om de volumes links en rechts, de slaap- en leefruimte daadwerkelijk als grote, afzonderlijke delen te concipiëren, kwam Jos Vanderperren al snel met zink op de proppen.

Met dit materiaal had de architect op dat moment al heel wat ervaring opgedaan, onder andere in een eerder project van hem in Eliksem (Landen). Deze woning is volledig opgetrokken uit VMZ Staande Naad, horizontale plaatsing in PIGMENTO®-blauw, en stond op het moment van de bouwplannen van het gezin De Cock-Hoste open voor bezoek. Vanderperren troonde er de nieuwe bouwheren naartoe en zij vielen er ook op slag als een blok voor zink, niet in het minst dankzij het gebruiksgemak, het feit dat zink nauwelijks onderhoud nodig heeft en de vele mogelijkheden tot afwerking en kleuren die het materiaal biedt.

“Het grote voordeel van zink, en zeker voor de woonwensen van Judith en Dave,” legt Jos Vanderperren uit, “is dat het zowel voor dak- als voor gevelbekleding kan worden gebruikt. Door eenzelfde materiaal op dak en gevel te plaatsen, kon ik 2 monolithische volumes vormen. Het op-zichzelf-staande karakter van beide volumes kon ik bovendien letterlijk bijkomend onderstrepen door voor de techniek VMZ Staande Naad te kiezen. Met deze plaatsingstechniek kan een lijnenspel worden gecreëerd. Voor de woning in Eliksem had ik de Staande Naad horizontaal geplaatst, omdat dit huis, helemaal alleen in het vlakke gras met een uitgestrekt zicht op een blote hemel, als een soort ‘sterrenuitkijkstation’ moest ogen. Voor de woning van het koppel De Cock-Hoste, koos ik echter voor een verticale plaatsing omdat de lijnen op de gevel op die manier naadloos konden overlopen in de lijnen op het dak, om aan de achterkant van elk van de volumes opnieuw strak naar beneden te lopen. Op die manier verwijst de zinken bekleding als het ware naar zichzelf en kan het worden gepercipieerd als een strak ‘vlies’ dat de volumes enerzijds omhult en anderzijds van hun omgeving scheidt.”

Om de scheiding slaap- versus leefruimte nog meer te accentueren, koos Vanderperren verschillende kleuren zink uit. Voor de slaapruimte werd PIGMENTO®-blauw uitgekozen. Het rustgevend effect van deze kleur en de integratie met de natuurlijke omgeving waren voor deze keuze doorslaggevend. Het dak en de gevel van de leefruimte werden voorzien van ANTHRA-ZINC®, een donkere kleur die niet alleen mooi met het blauw van de slaapruimte contrasteert, maar die – precies door het contrast - ook nog eens de ruime, natuurlijk verlichte binnenruimtes van het leefvolume extra in de verf zet.Een waaier aan kleuren
Wie opteert voor zink om een dak of gevel te bekleden, kan in de eerste plaats kiezen uit verschillende systemen (VMZ Staande Naad, VMZ Mozaik-cassettes, VMZ 200 Overlappingspanelen, VMZ Sinusprofielen, ruitvormige VMZ Adeka...) naargelang de gevel modern, uitdagend of gedurfd, industrieel of traditioneel moet ogen. In de tweede plaats zijn ook de kleurmogelijkheden met zink legio. Zo zijn de meeste zinken gevelbekledingssystemen beschikbaar in 5 verschillende tinten: QUARTZ-ZINC®, ANTHRA-ZINC® en PIGMENTO®-rood, -groen en -blauw.

QUARTZ-ZINC® is een geprepatineerd fluweelgrijs zink dat van bij het begin hetzelfde aspect heeft als dat van een natuurlijk zinken dakbekleding die al jaren blootgesteld werd aan weer en wind. Dit zink wordt daarom ook bijzonder geapprecieerd voor gevels of afwerkingen onder kroonlijsten, waar de vorming van de patinalaag over het algemeen trager verloopt, of bij renovatie waar het beter aansluit met het oudere, reeds gepatineerde zink.

ANTHRA-ZINC®, gebruikt voor het leefvolume in de woning van het gezin De Cock-Hoste, is een donker geprepatineerd zink dat uitstekend past bij leien en waarmee het dikwijls gecombineerd wordt. Vanderperren koos dit kleur om het contrast met de lichte ruimtes in het volume zelf extra te benadrukken en omdat het volume zo perfect harmonieerde met de omgeving van de woning.

Naast deze 3 standaardtinten, stelt VMZINC sinds 1 januari 2006 een gamma geprepatineerde tinten voor die de natuurlijke structuur van QUARTZ-ZINC® behouden. Drie nuances inspireren voor een harmonieus samengaan met andere bouwmaterialen: PIGMENTO®- rood, groen en blauw. Voor het slaapvolume koos architect Vanderperren voor PIGMENTO®-blauw omwille van de rustgevende uitstraling van deze kleur en de verwijzing naar de uitgestrekte vergezichten over de Dikkelvense heuvels.

Bezoek deze woning tijdens Mijn Huis Mijn Architect 2012
Dit jaar organiseert de Orde van Architecten - Vlaamse Raad op 29 en 30 september opnieuw Mijn Huis Mijn Architect. De woning Decock-Hoste van architect Jos Vanderperren werd ook geslecteerd om aan dit openhuizenweekend deel te nemen.

Interesse in een zinken dak- of gevelbekleding? Bezoek deze woning tijdens het Mijn huis Mijn Architect-weekend, zaterdag 29 en zondag 30 september 2012, van 14 u tot 18 u. Architect Vanderperren staat er u graag te woord.

Het bezoek aan de woning is volledig gratis, maar wel enkel te bezichtigen op afspraak. Telefoneer naar 02/725.29.04 om een tijdstip af te spreken.
Meer info: www.mijnhuismijnarchitect.com.

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo