Algemeen

Kleuren Italiaanse tegel terug naar jaren zeventig

Een herleving van de jaren zeventig in vormen en kleuren. Dat was vorige week een van de opvallendste kenmerken op de Cersaie, de grootste tegel- en sanitairbeurs ter wereld in Bologna.

Nadat Marazzi, een van de voornaamste Italiaanse tegelproducenten, enkele jaren geleden al de revival introduceerde van kleuren als rood, oranje, groen en lila en de typische vormen uit die tijd, is de gehele markt nu die lijn gaan volgen. Het luidt het einde in van de minimalistische wand- en vloerafwerking.
De ommezwaai houdt verband met de steeds verder groeiende aandacht voor de behoeften van architecten en projectontwikkelaars om zich te onderscheiden met tegels.
De Assopiastrelle, het overkoepelend orgaan voor Italiaanse tegels dat de beurs ieder jaar rond deze tijd houdt, wijdde diverse exposities aan de wereldarchitectuur onder de noemer Markitecture. In samenwerking met bekende ontwerpers kregen jonge architecten de mogelijkheid om de creativiteit en techniek in keramiek uit te bouwen. De recessie in het Westen heeft volgens de beursorganisatie geen effect gehad op de Italiaanse tegelindustrie. De omzet steeg zelfs van 5,2 miljard euro vorig jaar naar 5,4. De productie nam toe van 603 miljoen vierkante meter tot 610. De Oriënt, Afrika en Rusland hebben die groei grotendeels bepaald, nadat de export richting Verenigde Staten iets terugliep in verband met de slechte verhouding dollar-euro.
Veel inzendingen voor de beurs kwamen uit het Verre Oosten. Opvallend is volgens de Assopiastrelle de dreiging van China voor de Europese markt met goedkoop nagebootst Italiaans design.

Trends
Naast de come-back van de jaren zeventig kleuren rood, oranje, lila, groen en blauw krijgt ook de mokkatrend een voortzetting. Het past bij de wengé-look zoals die in de meubelindustrie al enkele jaren opgang maakt. Hout geldt in de tegelwereld eveneens als een mogelijkheid om vloeren en wanden een natuurlijk aanzien te geven. Allerlei soorten keramisch parket komen in geraffineerde imitaties op de markt. Ook zebrahout komt in tegelvorm uit, eveneens in het verlengde van de meubelindustrie.
Enkele producenten brengen bijna zwarte vloertegels als alternatief voor hardsteen of leisteen. Ze vragen weinig onderhoud, wat handig is voor projecten met druk loopverkeer.
Bij vloeren en wanden staan overigens de natureltinten nog altijd bovenaan. Het formaat 60 x 60 vierkante centimeter raakt ingeburgerd en de versiering komt van rechthoekig mozaïek in dezelfde tinten.

Gaudí
Mozaïek is trouwens nooit weggeweest, maar de mate waarin het dit jaar werd gepresenteerd, overklast alles. De stands van de mozaïekkoningen Sicis en Bisazza bleken verreweg de imposantste. Hier zet ook de Gaudí-rage door, met tegelbrokjes in allerlei tinten en decors.
Voor de particulier bieden de exposanten allerlei varianten op stoffen, soorten behang en stucwerk. Streepjes als bij een vrolijke zomerjurk mogen nu de wand weer kleur geven. Liefst in combinatie met verfijnde sierranden die als een ceintuur of ketting het geheel vervolmaken. Daarmee raakt de metaallook of listello in rvs op de achtergrond. Daarvoor in de plaats komen tegels die geïnspireerd zijn op plaatstaal.
De snelle en spraakmakende ontwikkelingen in de tegelindustrie doen wel een beroep op het vakmanschap van de zetter. Vooral het mozaïek en de smalle strookjes die om rondingen kunnen worden verwerkt ontlenen hun schoonheid aan de nauwkeurige plaatsing.

Lijmen
De lijmindustrie vaart er wel bij. De grootste Italiaanse leverancier van lijmen, voegen en kitten Mapei, introduceerde een nieuw waterbestendig product, Ultracolor plus. Dit hydraulische bindmiddel waar waterdruppels op blijven liggen, is te gebruiken bij voegen van 2 tot 20 millimeter. Het is kleurvast, verliest zijn kracht niet bij frequente reiniging en is weinig milieubelastend. Het bevat een blokkade tegen vocht die de schimmelvorming in vochtige ruimtes tegengaat.
Het komt volgend jaar op de markt in 26 kleuren.
Mapei brengt eveneens een membraan uit met een bicomponent die als een film op elke vlakke ondergrond kan worden aangebracht met een roller of kwast. Deze Mapelastic Smart vormt een buffer tussen de ondergrond en de aan te brengen tegels. De niet-butumineuze laag heeft volgens de producent een prima hechting en is bij uitstek geschikt voor het bekleden van zwembaden of bal.
Build for Life