Interieur

Kitsch mag met kerst

Van oudsher wordt kerst gekenmerkt als de tijd van traditie. De tijd dat antieke kerstballen worden opgepoetst, zilveren kandelaren ontdaan van kaarsvet en erfstukken tevoorschijn gehaald. Met altijd die grote groene kerstboom als pronkend middelpunt. Maar modetrends en persoonlijke wensen nemen steeds meer de overhand bij de inrichting van het huis in de laatste weken van het jaar. Wie niet van rood houdt, laat die kleur gewoon achterwege en wie dit jaar een 'white party' wil geven, maakt alles wit. Maar dan ook alles. Tot de kerstboom aan toe.

De kerst 2003 is wit óf kleurrijk, maar in ieder geval glanzend en glimmend met veel oosterse invloeden. Van wereldse kitsch tot glamourkerst.

"We proberen mensen te prikkelen en de kerstversieringen wat spannender te maken", vertelt Margriet Timmerman, inkoopster van de kerstartikelen voor V&D. Want in het interieur willen Nederlanders graag net even anders zijn dan de buren. Daarom voert het warenhuis dit jaar Marokkaanse schalen, die worden gebruikt als losse decoratie of om achteloos wat kerstballen in te leggen. En de typisch Oosterse, gekleurde theeglaasjes horen dit jaar ook bij kerst. Ofwel om thee, witte wijn of champagne uit te drinken ofwel om waxinelichtjes in te zetten.

Een combinatie van stijlen is helemaal geoorloofd dit jaar, wat de creativiteit doet bloeien en de mogelijkheden eindeloos maakt. Zo brengt de hippe feestvierder dit keer de donkere dagen van kerst door met een Marokkaanse kerstster voor het raam, een Mexicaans Mariabeeldje in de kerststal en is gekleed in een Chinese avondjurk.

Kinderkerst

Opvallende kleuren zoals felroze, gifgroen, fluorescerend blauw en oranje kenmerken de kerstballen en de kandelaars. De kaars is paars, felrood of blauw en gaat vaak samen met een felgekleurde afbeelding van Maria of Jezus. Roze hangers van een olifant of eenhoorn, kerstballen met sprookjesachtige opdruk en felgekleurde kandelaars brengen een vrolijke sfeer in de huiskamer. En ook voor de kinderen is er veel te halen dit jaar. De kinderkerst heeft veel versieringen zoals knijpers in vormen van vogels, vissen en kikkers.

In tegenstelling tot vroeger hoeven de ballen, hangers en slingers niet meer beperkt te blijven tot de kerstboom. Ze hangen door de hele kamer, waardoor het een sprookjesachtig thematisch decor voor het feest wordt. "Kerst blijft natuurlijk een familiefeest, al zie je ook steeds meer dat het onder de jonge mensen een party-achtig feest wordt", vertelt Karin Vriese, styliste voor De Bijenkorf. "Een groep vrienden die zich mooi aankleden, champagne drinken en zich dus meer richten op de glamour rondom de kerst."

Maar ook de kerstboom hoeft niet meer per se groen te zijn. Zo zijn er zwarte, rode, roze of zilveren boompjes gemaakt van twee plexiglasplaten. Het boompje is zo'n 30 centimeter hoog en kan makkelijk op een bijzettafeltje in de huiskamer worden geplaatst. De bijbehorende ronde hangers zijn tweekleurig en bieden samen met de boom een harmonische sfeer.

Dé boom voor kerst 2003 is een plastic witte kerstboom die enkel bestaat uit de bedrading van de lichtjes en wordt gevoerd door de grotere warenhuizen. Binnen de designwereld is dit minimalisme voor kerst eveneens terug te vinden. Zo heeft ontwerper Chris Kabel een witte gaskandelaar ontworpen, die in eerste instantie op een drievoet kaars lijkt. De hoogte van de vlammen zijn te verstellen door middel van een knop, zoals die op het gasbrandertje voor de camping.


Om de gekleurde kerst helemaal compleet te maken kan zelfs de smaak worden geprikkeld door wereldse invloeden. In de gerechten voor het feestmaal zijn rode pepers, koriander en oestersaus niet meer weg te denken. Juist deze ingrediënten geven de laatste hand aan de wereldse kerstidentiteit.