Algemeen

Kinepolis plant bioscoop in Oostende

Kinepolis plant bioscoop aan Oostendse Wellingtonrenbaan
Pentascoop in Kortrijk en stadsbioscoop in Luik gaan dicht

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis is gestart met de bouwplannen voor een complex aan de Wellingtonrenbaan, de hippodroom, in Oostende. Geeft de stad groen licht, dan hoopt Kinepolis over twee jaar operationeel te zijn. Omdat Kinepolis zijn marktaandeel van 50 procent niet mag verhogen, sluit de groep de Pentascoop in Kortrijk en een van haar twee vestigingen in het centrum van Luik.
Kinepolis startte onderhandelingen met de dienst monumenten en landschappen van de stad Oostende over de bouw van een cinemacomplex aan de Wellingtonrenbaan. Kinepolis kocht daar drie maanden geleden een stuk grond van de West-Vlaamse ondernemer Aimé Desimpel. Aanvankelijk was niet duidelijk of Kinepolis daar zelf een cinemacomplex ging uitbaten dan wel uitbesteden. Kinepolis heeft een marktaandeel van meer dan 50 procent in België en mag van de Raad voor Mededinging geen nieuwe bioscopen bouwen zonder elders zitjes af te bouwen. Kinepolis besliste nu toch zelf in Oostende een bioscoop te bouwen en uit te baten.

Om te vermijden dat de Raad van Mededinging het project blokkeert, sluit Kinepolis zijn onrendabele Pentascoop-vestiging in Kortrijk (1.059 zetels) en een van de twee vestigingen in het centrum van Luik, de Opera (1.192 zetels) of de Palace (1.305 zetels). De bioscoop die blijft, wordt gerenoveerd. Kinepolis wil absoluut zijn aanwezigheid in het centrum van Luik behouden. Kinepolis baat buiten het stadscentrum, in Rocourt, een complex uit van veertien zalen en 4.590 zetels.

Kinepolis zegt pas tot de sluiting in Luik over te gaan als het project in Oostende wordt goedgekeurd. Pentascoop wordt sowieso verkocht. Een probleem is dat de alternatieve cinema Limelight twee van de vijf Pentascoop-zalen huurt.

Voorlopig heeft Kinepolis geen bouwvergunning voor Oostende en wordt met het stadsbestuur overlegd op welke manier de bioscoop kan worden ingeplant in het beschermde hippodroomlandschap. Kinepolis denkt op zijn vroegst over twee jaar operationeel te zijn in de kuststad. Hoe groot het complex wordt, is nog niet beslist. Als Kinepolis 2.300 zetels schrapt in Kortrijk en Luik, krijgt het van de Raad voor Mededinging de toestemming een nieuw complex van 2.300 zetels te bouwen plus 20 procent. Kinepolis Oostende kan dus circa 2.700 zetels hebben. Oostende heeft al een bioscoopcomplex van acht zalen (1.192 zitjes) in de binnenstad, de Rialto, eigendom van Jean Vanhakendover. Kinepolis is de absolute marktleider in België met elf bioscoopcomplexen. MDR/JTi
Build for Life