Algemeen

Kinderen op Kazou-vakantie maken kennis met bouwberoepen

Kinderen op Kazou-vakantie maken kennis met bouwberoepen
Kazou
Van 7 tot 14 augustus gaat in Antwerpen de Beroepenvakantie door, een vakantie voor 9- en 10-jarigen georganiseerd door Kazou Waas en Dender. De deelnemers maken een hele week kennis met verschillende beroepen. Het hoogtepunt is echter de tweedaagse rond bouw op 12 en 13 augustus, waarin de deelnemers een ondergrondse parking zullen kleur geven. Deze tweedaagse wordt georganiseerd door de Confederatie Bouw en de CM-jeugddienst.

Met unieke samenwerking bouwberoepen promoten

“Toen we in september 2014 onze vakantie aan het uitwerken waren, hadden we al vrij snel ons oog laten vallen op de ‘aantrekkelijke’ beroepen, zoals die van hulpverlener, filmmaker, cocktailshaker en wetenschapper. Toch vonden we het belangrijk dat we van de gelegenheid gebruik maken om ook minder populaire beroepen in de kijker te zetten. We gingen aankloppen bij de Confederatie Bouw van Antwerpen en de beroepsverenigingen van de voltooiingsberoepen werden bereid gevonden hier aan mee te werken”, vertelt Wouter Rogiers, diensthoofd van Kazou. “Onze deelnemers maken zo kennis met het beroep van schilder, schrijnwerker, loodgieter en elektricien.”

“De vraag van Kazou was voor ons de ideale gelegenheid om in te zetten op het promoten van onze voltooiingsberoepen en de bouwberoepen algemeen”, gaat Peter De Prins, voorzitter van de voltooiingsberoepen binnen de Confederatie Bouw Antwerpen, verder. “We leveren graag een extra inspanning om deze jonge deelnemertjes te prikkelen om eventueel later de keuze te maken om een opleiding tot één van deze beroepen te volgen. “We willen hen laten voelen dat het echt wel fijn is om een vakman/vrouw te zijn”.

Kinderen mogen parking kleur geven

De vakantiegangers van Kazou gaan twee dagen lang aan de slag op de site van de Confederatie Bouw aan de Th. Van Rijswijckplaats in Antwerpen. Ze mogen er in de ondergrondse parking figuren schilderen en maken een behendigheidsspelletje in hout en elektriciteit. “Je kan de beroepen maar op één manier promoten en dat is door ze het zelf te laten beoefenen”, zegt Marcel De Bie, voorzitter van de Aannemers-Schrijnwerkers van Antwerpen. “Enkele van onze leden zullen hen op maat de nodige zaken aanleren, maar het is de bedoeling dat ze vooral zelf veel doen. Zagen, boren, batterijtjes en lampjes aansluiten, ze leren vele technieken”. Ook de loodgieters zijn van de partij. “Het is moeilijk om hen de echte praktijk te leren kennen, maar via een leuke oefening leren we ze werken met echte buizen”, vult Marc Van der Beken, voorzitter van ICS Antwerpen aan. De schilders gingen aankloppen bij de Raad van Bestuur van de Confederatie Bouw en vroeg toelating om met de kinderen de parking te schilderen. “Deze parking was al enkele jaren aan een opfrisbeurt toe en het is voor hen leuk dat ze ook daadwerkelijk iets kunnen realiseren”, vult Luc Demaere, voorzitter van de Aannemers-Schilders van Antwerpen aan. Joris De Fré, directeur van de Confederatie Bouw Antwerpen, twijfelde niet lang om de medewerking te verlenen: “De toekomst van onze bouwberoepen ligt in handen van de jongeren. We moeten hen op zoveel mogelijk manier proberen warm maken en hen op een speelse manier de beroepen leren
kennen. De opfrisbeurt van de parking was voor ons een opportuniteit en het is fijn dat de kinderen op de muren effectief de bouwberoepen in beeld zullen brengen”.

Testcase met kansen op vervolg

Op deze vakantie tekenden 24 deelnemers in, wat een succes mag genoemd worden. Het is immers een nicheproduct, waar je als deelnemer echt interesse voor moet hebben. Toch geloven ze bij Kazou in dit concept. “We hebben ook een Kazouwerf-vakantie lopen in Massembre. Hier bouwen ze van A tot Z een echte hut op. Hier staat voornamelijk het beroep van schrijnwerker centraal. Maar voor de herfstvakantie 2016 zou ik het fijn vinden mochten we een echte ‘Bouwvakantie’ op het getouw kunnen zetten. Een samenwerking met de beroepsverenigingen is hier echt een opportuniteit. We zijn hen nu reeds dankbare voor de vele inspanningen die ze leverden”, aldus diensthoofd Wouter Rogiers.

Kinderen op Kazou-vakantie maken kennis met bouwberoepen
Kazou

Ook interessant


Build for Life